Volledig scherm
Tijdens de overval op 16 juni was Van Barneveld niet thuis, maar zijn vrouw wel © anp

Overvallers van woning darter Van Barneveld 'kregen plots het idee te gaan inbreken'

VERDACHTEN LANGER VASTDrie Amsterdammers die worden verdacht van de overval op de Haagse woning van darter Raymond van Barneveld stonden vandaag voor het eerst voor de rechter tijdens een niet-inhoudelijke zitting. De mannen zeggen dat ze niet wisten dat ze in Van Barnevelds huis waren. Op weg naar Zoetermeer bedachten ze in een dronken bui: 'we gaan inbreken'.

Tijdens de overval op 16 juni was Van Barneveld niet thuis, maar zijn vrouw Silvia wel. Zij schrok wakker toen de mannen op de vroege zaterdagochtend het huis binnendrongen. Er ontstond een worsteling, waarbij Silvia lichtgewond raakte en bedreigd werd. De verdachten riepen dat ze haar ,,dood zouden schieten''. Silvia werd aan haar haren getrokken, maar wist ondanks het geweld te ontsnappen. De mannen hadden overigens geen vuurwapen bij zich.

Yassine el H. (25), Yassir A (24) en Mikey B. (24) worden verdacht van inbraak en geweldpleging. De overval werd op camerabeelden vastgelegd. Yassir heeft zich enkele dagen na de massale publiciteit als eerste gemeld. De andere twee werden daarna ook vrij snel opgepakt. De buit bestond uit sieraden, een tas en een portemonnee. 

Yassine en Yassir hebben allebei in Amsterdam al een lang strafblad opgebouwd, bleek vandaag, tijdens de pro forma-zitting. In Amsterdam behoren zij zelfs tot de 'top 600 meest gepakte criminelen'. Ook Mikey is al eerder met justitie in aanraking gekomen. 

Vol spijt

Alle drie de verdachten waren vandaag aanwezig op de pro forma-zitting. Zij zitten vast. De een, Yassine, zit vol spijt en heeft Silvia een brief geschreven, de ander zou het geweld hebben proberen te voorkomen. Zij willen zelfs mediation om Raymonds vrouw ,,te helpen met verwerken''. Silvia, die net als Raymond niet bij de zitting aanwezig was, heeft al laten weten dat ze daar ,,absoluut niet op zit te wachten''. Silvia heeft mentaal nog steeds last van de aanval.

Volgens een van de advocaten waren de mannen dronken ('beetje feestvieren na de ramadan'), hadden ze geen inbraakplannen, waren ze op weg naar een club in Zoetermeer en kregen ,,plots het idee te gaan inbreken''. Al waren de mannen dronken, ze waren wel met de auto op weg naar Zoetermeer. Toen ze eenmaal spontaan hadden besloten tot een inbraak, namen ze ook nog de verkeerde afslag en kwamen bij toeval in het huis van Van Barneveld terecht. Dat verklaarden de verdachten en hun advocaten vandaag tegenover de rechter.

Achter de tralies

Volgens de advocaat van Mikey B. was het vooral Yassine die Silvia aanviel en bedreigde. Mikey heeft Silvia 'met geen vinger aangeraakt'. De advocaat van Yassir zegt dat zijn cliënt nog probeerde Yassine over te halen Silvia geen pijn te doen. De advocaten probeerden vandaag de verdachten voorlopig op vrije voeten te krijgen. Onder meer om aan het werk te gaan. Yassines broer heeft een uitzendbureau en wil hem aan het werk zetten als verkeersregelaar.  

De drie mannen (24, 24 en 25 jaar oud) zijn kort na de overval aangehouden en zitten nog vast. De officier van justitie wil ze achter tralies houden. Volgens justitie heeft Silvia verklaard dat alle drie de mannen geweld hebben gebruikt. 

Geen monster

De verdachten zelf kregen ook even het woord. Ze willen hun leven op orde brengen. Mikey, die al kinderen heeft, zegt ,,dat het allemaal een misverstand is, dat hij geen monster is maar een normaal persoon.'' Hij hoopt dat het allemaal goed komt met Silvia. Yassir zegt ,,dat als iemand dit mijn moeder zou aandoen, hij diegene in zijn kist zou willen helpen.'' Ook zegt hij dus echt spijt te hebben. ,,Wij zijn hier niet de slachtoffers.'' 

Hun excuses ten spijt: Yassine, Yassir en Mikey, de overvallers van de woning van Raymond van Barneveld, blijven in voorlopige hechtenis. De rechter vindt met name het feit dat zij geweld hebben gepleegd, reden om ze vast te houden. 18 december is de volgende zitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak is in januari.

Silvia, de vrouw van Van Barneveld, raakte bij de overval in juni gewond: