Volledig scherm
Foto van een sloppenwijk in Haïti na de vernietigende aardbeving. © Robin Utrecht

Oxfam Novib overspoeld met opzeggingen na seksschandaal: 'Ik schaam mij diep'

UpdateRuim 700 donateurs hebben na het seksschandaal bij Oxfam massaal hun lidmaatschap bij de Nederlandse afdeling van het goede doel opgezegd. De afdeling met zo'n 330.000 donateurs ontving veel boze en teleurgestelde reacties. 

,,De afgelopen dagen zijn veel mensen gestopt als donateur. Dat is een rechtstreeks gevolg van het nieuws over Haïti'', aldus een woordvoerder tegenover NOS.

,,Ik schaam mij diep voor het gedrag van dit groepje mensen en de manier waarop zij onze waarden hebben beschaamd", zegt algemeen directeur Farah Karimi in een verklaring.

Karimi voelt zich naar eigen zeggen zeer verantwoordelijk voor het vertrouwen van de donateurs. In een bericht dat naar donateurs is verstuurd zegt ze: ,,Ik ben mij ervan bewust dat uw vertrouwen in ons werk door dit vreselijke nieuws op de proef wordt gesteld. Wij zullen er alles aan doen om uw vertrouwen waard te zijn en te blijven."

Seksfeesten

De Britse krant The Times meldde eerder deze week dat medewerkers van de humanitaire organisatie tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees in een door de ngo gehuurd appartement.

De organisatie werd daarnaast vandaag beschuldigd van het inhuren van prostituees voor feestjes in Tsjaad. De incidenten in het Afrikaanse land zouden hebben plaatsgevonden rond 2006. Een anonieme voormalig medewerker sprak tegenover The Guardian van een 'probleem in de hele sector'. 

'Enorm geschrokken'

Het Nederlandse Oxfam Novib stelde toen in een reactie niet op de hoogte te zijn geweest van de details van het onderzoek van het Britse hoofdkantoor. ,,We zijn enorm geschrokken. Wat er in Haïti is gebeurd is verwerpelijk en past totaal niet bij een humanitaire organisatie die juist wereldwijd opkomt voor de rechten van vrouwen. Wat ons betreft: nooit meer.''

Sinds het verschijnen van van het rapport over de seksfeesten, heeft de Britse regering besloten strenge maatregelen te nemen met betrekking tot steun aan goede doelen. Groot-Brittannië belooft de steun aan hulporganisaties stop te zetten als zij zich niet aan strikte voorwaarden houden, zo meldt minister van Ontwikkelingshulp Penny Mordaunt.