Volledig scherm
Özcan op bezoek bij zijn bejaarde tante in het programma De Neven van Eus © RV

Özcan Akyol ernstig bedreigd om programma

Schrijver en columnist van deze krant Özcan Akyol wordt ernstig bedreigd nu de documentaireserie die hij maakte over Turkije wekelijks op televisie is. Hij was al bang voor de reacties van een ‘bepaalde groep in de Turkse gemeenschap’, maar de bedreigingen zijn heftiger en talrijker dan hij had verwacht. 

Vooral na de aflevering van Neven van Eus van afgelopen zondagavond, over het afgenomen toerisme in de Turkse badplaats, Antalya, krijgt de zoon van Turkse ouders de ene na de andere bedreiging binnen.

,,En daar zitten regelrechte doodsbedreigingen tussen'',  vertelt Akyol. ,,Dat ik in Antalya mijn eigen doodskist besteld heb, dat de Grijze Wolven op me af worden gestuurd om mee een langzame, pijnlijke dood te bezorgen, dat soort dingen.’’

Geen spijt

Akyol staat in nauw contact met politie en justitie over de bedreigende teksten die hem bereiken. ,,Ik hoef geen aangifte te doen, de politie en de officier van justitie lezen mee en proberen de mensen die me bedreigen zelf te achterhalen. Voor mij is vooral vervelend dat ik over mijn schouder moet kijken en bepaalde plekken, waar veel Turkse Nederlanders komen, mijd."

En toch, stelt Akyol, heeft hij geen spijt van het maken van de serie. ,,Heel veel mensen hebben mij gemaild dat ze eindelijk een andere kant van Turkije te zien krijgen. Dat het beeld dat zij van Turkije hebben draait, in positieve zin."

Quote

Daar zitten regelrech­te doodsbe­drei­gin­gen tussen

Özcan Akyol
Volledig scherm
In Antalya aan de Turkse Rivièra draait alles om toerisme. Ook veel Turken gaan ernaar toe vanwege het internationale, liberale karakter van de stad. Schrijver Özcan Akyol merkt dat zijn familie, werkzaam in de vele hotels en restaurants, de gevolgen ondervindt van de politieke koers van het land. Eerst bleven de Russen weg, nu ook veel Nederlanders. © NTR
Volledig scherm
Özcan Akyol © Skyhigh TV