Özcan Akyol.
Volledig scherm
Özcan Akyol. © Rob Voss

Özcan Akyol genomineerd voor Fortuyn Prijs

Stentor-columnist en schrijver Özcan Akyol is genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs 2018. Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. Naast Akyol zijn ook hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, directeur van De Balie Youri Albrecht en columnist Theodor Holman voorgedragen.

Akyol schrijft volgens jurylid Joost Eerdmans ,,al jaren onverbloemd en autonoom over de multicuturele samenleving." Youri Albrecht organiseert ,,onverschrokken debatten over splijtzwammen van deze tijd". Esther Voet is ,,onvervalst strijder om de joodse stem vrij te laten klinken." Holman raakt volgens de jury onderwerpen die anderen liever mijden.

De Pim Fortuyn Prijs is de jaarlijkse prijs voor de meest Fortuynistische persoon in Nederland. De winnaar moet een strijder zijn voor het vrije woord en stelling durven nemen in het maatschappelijk debat.

Volgens Eerdmans is de prijs belangrijker dan ooit. ,,Het vrije woord wordt steeds meer omsingeld. Mensen die voor hun mening uitkomen worden steeds vaker via sociale media bedreigd en uitgescholden. Voor ons is 6 mei de landelijke dag van het vrije woord." De nominatie wordt altijd bekend gemaakt op deze datum, de sterfdag van Fortuyn.

In 2017 ging de prijs naar columnist Ebru Umar. In de jaren daarvoor kregen opiniemakers Leon de Winter en Afshin Ellian de prijs.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.