Volledig scherm
Özcan Akyol. © Rob Voss

Özcan Akyol genomineerd voor Fortuyn Prijs

Stentor-columnist en schrijver Özcan Akyol is genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs 2018. Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. Naast Akyol zijn ook hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, directeur van De Balie Youri Albrecht en columnist Theodor Holman voorgedragen.

Akyol schrijft volgens jurylid Joost Eerdmans ,,al jaren onverbloemd en autonoom over de multicuturele samenleving." Youri Albrecht organiseert ,,onverschrokken debatten over splijtzwammen van deze tijd". Esther Voet is ,,onvervalst strijder om de joodse stem vrij te laten klinken." Holman raakt volgens de jury onderwerpen die anderen liever mijden.

De Pim Fortuyn Prijs is de jaarlijkse prijs voor de meest Fortuynistische persoon in Nederland. De winnaar moet een strijder zijn voor het vrije woord en stelling durven nemen in het maatschappelijk debat.

Volgens Eerdmans is de prijs belangrijker dan ooit. ,,Het vrije woord wordt steeds meer omsingeld. Mensen die voor hun mening uitkomen worden steeds vaker via sociale media bedreigd en uitgescholden. Voor ons is 6 mei de landelijke dag van het vrije woord." De nominatie wordt altijd bekend gemaakt op deze datum, de sterfdag van Fortuyn.

In 2017 ging de prijs naar columnist Ebru Umar. In de jaren daarvoor kregen opiniemakers Leon de Winter en Afshin Ellian de prijs.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.