Volledig scherm
PREMIUM
Willem Symor © Hollandse Hoogte

Pa Sem zal altijd de held van de Bijlmer zijn

VliegrampWillem Symor, ook wel Pa Sem, werd de held van de Bijlmerramp. Hij redde een 10-jarig jongetje uit de brandende flat. Woensdag, precies 25 jaar geleden, wordt een brug naar hem vernoemd.

Volledig scherm
De vuurzee bij de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg © ANP

Zondag 4 oktober 1992, 18.35 uur. Bijlmermeer. De laatste woorden van El-Al-gezagvoerder Yitzhak Fuchs sterven weg op de voicerecorder: 'Going down, 1862, going down, going down...' De Boeing 747 snijdt als een mes door het hoekpunt van de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Het geruis op de achtergrond maakt plaats voor doodse stilte. De luchtverkeersleiders zijn verbijsterd: 'Het is gebeurd. Hij is gecrasht. Eén grote rookwolk boven de stad. Sjezus...'

Op de eerste verdieping van Groeneveen, in ontspanningsruimte Het Groentje, vangt Willem Symor - door iedereen Pa Sem genoemd - acht kinderen op van gezinnen, alleenstaande ouders of illegalen. Hij hoort de enorme knal. Hij vraagt zich af wie er met vuurwerk speelt. Daarna slaan de vlammen om hem heen.

Mensen vluchten via trappen of springen in paniek naar beneden. Pa Sem rent met de kinderen naar buiten, tot een meisje roept dat haar broertje Reinaldo nog binnen is. Hij rent terug de flat in, vindt achterin de zaal het 10-jarige jongetje en duwt hem voor zich uit door de vlammen.