Volledig scherm
© ANP

Paardenvlees vormt wél gevaar voor gezondheid

Paardenvlees uit landen als Roemenië vormt wel degelijk een gevaar voor de volksgezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft geadviseerd 'het publiek' en 'met name de risicogroep zwangere vrouwen' opnieuw te waarschuwen. Minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) hebben dit advies genegeerd.

Op het hoogtepunt van het paardenvleesschandaal hebben ambtenaren meerdere keren alarm geslagen over de gevaren voor de volksgezondheid van de consumptie van paardenvlees. Dat blijkt uit documenten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die deze krant met een beroep op Wet openbaarheid van bestuur heeft opgevraagd.

Ambtenaren waarschuwen dit voorjaar voor de gevaren van geïmporteerd vlees uit onder meer Bulgarije en Roemenië, omdat daarin de gevaarlijke parasieten trichinella en toxoplasma relatief veel voorkomen. 'Vlees van deze paarden levert, gezien de ernst van de ziekten bij de mens, een beduidend risico op voor de volksgezondheid als het rauw of onvoldoende verhit wordt geconsumeerd,' zo staat te lezen in een document van 21 februari.

De medewerkers van de NVWA pleiten ervoor om het toezicht op dergelijk paardenvlees 'te intensiveren' en weer te waarschuwen. Schippers en Dijksma laten weten die extra waarschuwing niet nodig te vinden, omdat zij veronderstellen dat de risico's van het consumeren van rauw of onvoldoende verhit vlees al bij het grote publiek bekend zijn. 'Daarbij doet het er niet toe of het om paardenvlees gaat, of een andere vleessoort,' aldus de bewindsvrouwen.

Rundvlees
Begin dit jaar kwam aan het licht dat er paardenvlees was gebruikt voor producten waarin rundvlees had moeten zitten. Op 16 mei laten Schippers en Dijksma nog weten: 'Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid.' Die aanwijzingen zouden moeten komen uit controles, die volgens deskundigen echter weinig voorstellen in Roemenië. En in Nederland wordt het vlees ook nauwelijks gecontroleerd, omdat het uit een EU-land afkomstig is.

Het paardenvlees kwam ook in opspraak omdat er mogelijk restanten van het medicijn fenylbutazon in zou zitten. Door de overheid is altijd gesteld dat dit gevaarlijke middel niet in het paardenvlees is aangetroffen. Uit de interne documenten blijkt nu dat de kans dat het paardenmiddel zou worden aangetroffen ook zeer klein was, omdat er nauwelijks op gecontroleerd werd.

Lees meer in het AD van vandaag.

Volledig scherm
© AD
  1. Zestien basisscholen week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’
    PREMIUM

    Zestien basisscho­len week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’

    Ruim vijfduizend Amsterdamse kinderen krijgen volgende week geen les. De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden houdt de deuren van zestien basisscholen dicht om in alle rust na te denken over hoe ze het lerarentekort het hoofd kunnen bieden. Met 25 vacatures, klassen die dit schooljaar nog geen vaste leerkracht hebben gehad en twee scholen die op wankelen staan móet het anders.