‘Paf-roeper’ die Baudet bedreigde krijgt werkstraf van 100 uur

De 21-jarige Mila van den B. is tot een werkstraf van 100 uur veroordeeld voor de bedreiging van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Dat oordeelde de rechtbank van Amsterdam vandaag. Baudet vindt de straf ,,passend’’.

Tijdens een antiracismedemonstratie in Amsterdam, die plaatsvond op zaterdag 23 maart, riep Van den B. zeker drie keer de leus ‘Als je Thierry dood wil schieten, roep dan paf!’.

Dat is bedreiging en opruiing, zo betoogde de officier van justitie twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak. Volgens de aanklager had de verdachte zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten: Het oproepen van geweld tegen een politicus, terwijl de Nijmeegse vermomd over straat ging. ,,Dat raakt onze democratie in het fundament.’’ De rechtbank is het daar mee eens. 

‘Ik vond het een grappig liedje’

Van den B. erkende in de rechtbank spijt te hebben van de geuite dreigementen en benadrukte dat ze niet wil dat  Baudet wordt doodgeschoten: ,,De leus was al door andere mensen gezongen tijdens de demonstratie. Op dat moment vond ik het een grappig liedje, dus daarom heb ik het herhaald. Naderhand besefte ik pas dat het helemaal niet grappig was.” De Nijmeegse wil niet reageren op de uitspraak van de rechter. 

Thierry Baudet vindt de veroordeling zelf belangrijk, en kan zich vinden in het opleggen van een taakstraf. ,,Even flink aan het werk, om al die agressie eruit te zweten. Dat lijkt me prima. Ik hoop dat ze het nooit meer zal doen.’’

Volledig scherm
De 21-jarige Nijmeegse vrouw, tijdens een demonstratie in Amsterdam schreeuwde ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!'. © Twitter