Volledig scherm
CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. © ANP

'Pak misbruik uitkeringen door buitenlanders aan'

Het is voor buitenlanders nu vaak veel te makkelijk om in Nederland een AOW- of andere uitkering aan te vragen. VVD en CDA eisen daarom van het kabinet dat de hele sociale zekerheid en het zorgstelsel  binnen zes maanden worden doorgelicht op mogelijk misbruik door buitenlandse gelukszoekers.

Volledig scherm
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. © ANP

'Onze sociale voorzieningen en gezondheidszorg zijn meestal een stuk luxer dan in andere landen. Het risico op misbruik is levensgroot,' stelt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt.

CDA en VVD doen hun verzoek naar aanleiding van recent ontdekt AOW-toerisme: buitenlanders blijken zich kort hier te kunnen vestigen om vervolgens spotgoedkoop AOW-rechten in te kopen voor de jaren dat zij hier helemaal niet waren. Een 60-jarige Oost-Europeaan bleek zo voor slechts 10.000 euro de dertig jaren afgekocht te hebben dat hij niet in Nederland woonde en werkte. Daarna vertrok hij weer naar zijn vaderland en ontvangt tot zijn dood jaarlijks 8.800 euro AOW.

Flinke stijging
Uit cijfers die staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) gisteravond naar de Tweede Kamer stuurde blijkt dat dit misbruik flink is toegenomen: liefst 853 niet-Nederlanders maakten vorig jaar gebruik van de AOW-inkoopregeling, ruim vierhonderd meer dan in 2012.

Daaronder veel Polen en Chinezen, maar ook Duitsers, Russen, Thai, Bulgaren en Indonesiers. Zij kosten de schatkist op termijn jaarlijks 26 miljoen euro.Staatssecretaris Klijnsma heeft de eisen inmiddels flink aangescherpt om het aantal gelukzoekers te weren. Zo moeten buitenlanders voortaan vijf jaar sociaal verzekerd zijn in Nederland om te kunnen inkopen.

Belastinggeld
Voor VVD en CDA is de kous daarmee allerminst af. 'We moeten weten of dit zich ook in andere sectoren van onze sociale zekerheid kan voordoen,' stelt VVD'er Anoushka Schut-Welkzijn. 'Het gaat om door Nederlanders betaald belastinggeld, bedoeld voor wie in Nederland sociale zekerheid gebruiken.'

Het CDA ziet diverse zwakke plekken. Omtzigt: 'Vraag is of de nu geldende wachttijd in de AWBZ voldoende is. In andere landen is vaak veel minder goede verpleging voor dementerenden of kinderen met een handicap.' Hij kijkt ook naar het komende leenstelsel. 'Als buitenlandse studenten straks een lening krijgen, moeten we de garantie hebben dat ze het ontvangen geld terugbetalen. Er moet bijvoorbeeld geborgd zijn dat Nederland later actuele inkomensgegevens ontvangt van het land waar de student dan woont.'

Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over het door CDA en VVD gevraagde onderzoek. De kans op een Kamermeerderheid lijkt groot nu onder meer de PVV het voorstel steunt.