Paniek onder huurders na nieuwe huurverhoging
Huurders klagen massaal over de nieuwe huurverhoging. Honderdduizenden mensen die bovengemiddeld verdienen, moeten per 1 juli 4 tot 6,5 procent meer betalen. Bij de Woonbond hebben honderden mensen aangeklopt die hierdoor in geldnood komen.
Delen per e-mail
De Woonbond maakt zich grote zorgen over de groeiende groep die in geldproblemen komt. 'De betaalbaarheid vormt een steeds groter probleem', stelt Erik Maasen van de Woonbond.
Volgens Maasen raakt de huurverhoging, die volgt op de eerdere forse huurstijging vorig jaar, niet alleen mensen met lage inkomens en bescheiden middeninkomens, maar voelen ook de hogere inkomens het in hun portemonnee.
Alle vaste lasten flink gestegen
'Er wordt vergeten dat sommige mensen al maandelijks 700 of 800 euro aan huur kwijt zijn, soms geen huurtoeslag ontvangen, vorig jaar ook al zo'n fikse verhoging hebben gehad én dat ondertussen alle vaste lasten flink zijn gestegen', zegt Maassen. Volgens de Woonbond leven nu al 725.000 huurders in armoede en stijgt dat aantal de komende jaren naar 890.000.
De koepelorganisatie van woningcorporaties, Aedes, maakt zich eveneens zorgen over groeiende financiële problemen bij huurders. 'Het kabinet heeft corporaties de verhuurdersheffing opgelegd. Een belasting die oploopt tot 1,7 miljard euro in 2017. Om die te betalen, reorganiseren corporaties volop en investeren ze minder in renovatie en nieuwbouw. Maar daarmee redden ze het niet en zijn ze genoodzaakt de huren te verhogen. Daarmee komt de heffing op het bordje van de huurder', reageert Marc Calon van Aedes.
De Woonbond en Aedes onderzoeken wat kan worden gedaan om woningen betaalbaar te houden. Volgens een enquête van Aedes voert dit jaar 80 procent van de corporaties de inkomensafhankelijke verhoging door.
Vorig jaar was dat nog twee derde. Dit jaar stijgen de huren volgens hetzelfde onderzoek gemiddeld 3,9 procent.
Verder in het nieuws
-
Meer amateurs voetballen liever op zaterdag
Steeds meer amateurvoetbalploegen voor senioren verschuiven hun wedstrijden van de zondag naar de zaterdag. Dat bevestigt de KNVB. Op zaterdag speelt ook de jeugd. -
Daag je vrienden uit: speel de nieuwsquiz
-
Voetgangster (43) die aangereden werd tijdens hond uitlaten overlijdt in ziekenhuis
De 43-jarige Tilburgse voetgangster, die gisteren werd aangereden door een bestelbus op de Lovense Kanaaldijk, is vanochtend overleden aan haar verwondingen. -
PREMIUM
Meldpunt misbruik kerk onzorgvuldig
Het Meldpunt Seksueel Misbruik Katholieke kerk heeft slachtoffers soms te makkelijk erkend. Er zijn daardoor daders aangewezen zonder dat de zaak zorgvuldig was onderzocht. Daardoor zijn ‘fundamentele rechtsbeginselen’ geschonden, zo stelt de rechtbank Gelderland. -
PREMIUM
'We moeten grensregio's de helpende hand bieden'
Zes miljoen Nederlanders in de grensregio's voelen zich niet altijd serieus genomen door Den Haag. Staatssecretaris Raymond Knops komt met praktische oplossingen om daar iets aan te doen.
-
David & Arjan Vertel je geheim, dat lucht enorm op
David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken. -
Familie van gehandicapte Goof (55) woest op doorrijder: 'Hoe kun je hiermee leven?'
De 55-jarige man die vanochtend in zijn invalidewagen werd aangereden in Dinteloord, ligt met een gebroken nekwervel in het ziekenhuis. De bestuurder liet hem na de aanrijding voor dood achter, tot ongeloof van de familie van het slachtoffer. ,,Het is afwachten hoe mijn oom hier uit gaat komen”, zegt nichtje Wendy Botermans. -
ING steekt wereldwijd geen cent meer in tabak
De ING bank gaat wereldwijd alle investeringen in de tabaksindustrie afbouwen. Nederlands grootste bank vindt het maatschappelijk niet langer verantwoord om geld te steken in de schadelijke industrie.