Volledig scherm
Leden van de Woonbond demonstreerden vorig jaar ook al tegen de huurplannen van het kabinet. © anp

Paniek onder huurders na nieuwe huurverhoging

Huurders klagen massaal over de nieuwe huurverhoging. Honderdduizenden mensen die bovengemiddeld verdienen, moeten per 1 juli 4 tot 6,5 procent meer betalen. Bij de Woonbond hebben honderden mensen aangeklopt die hierdoor in geldnood komen.

De Woonbond maakt zich grote zorgen over de groeiende groep die in geldproblemen komt. 'De betaalbaarheid vormt een steeds groter probleem', stelt Erik Maasen van de Woonbond.

Volgens Maasen raakt de huurverhoging, die volgt op de eerdere forse huurstijging vorig jaar, niet alleen mensen met lage inkomens en bescheiden middeninkomens, maar voelen ook de hogere inkomens het in hun portemonnee.

Alle vaste lasten flink gestegen
'Er wordt vergeten dat sommige mensen al maandelijks 700 of 800 euro aan huur kwijt zijn, soms geen huurtoeslag ontvangen, vorig jaar ook al zo'n fikse verhoging hebben gehad én dat ondertussen alle vaste lasten flink zijn gestegen', zegt Maassen. Volgens de Woonbond leven nu al 725.000 huurders in armoede en stijgt dat aantal de komende jaren naar 890.000.

De koepelorganisatie van woningcorporaties, Aedes, maakt zich eveneens zorgen over groeiende financiële problemen bij huurders. 'Het kabinet heeft corporaties de verhuurdersheffing opgelegd. Een belasting die oploopt tot 1,7 miljard euro in 2017. Om die te betalen, reorganiseren corporaties volop en investeren ze minder in renovatie en nieuwbouw. Maar daarmee redden ze het niet en zijn ze genoodzaakt de huren te verhogen. Daarmee komt de heffing op het bordje van de huurder', reageert Marc Calon van Aedes.

De Woonbond en Aedes onderzoeken wat kan worden gedaan om woningen betaalbaar te houden. Volgens een enquête van Aedes voert dit jaar 80 procent van de corporaties de inkomensafhankelijke verhoging door.

Vorig jaar was dat nog twee derde. Dit jaar stijgen de huren volgens hetzelfde onderzoek gemiddeld 3,9 procent.