Volledig scherm

Paragnosten schetsen inktzwart beeld van 2018

Hoewel er geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat voor het bestaan van helderziende gaven, komen ook dit jaar weer tientallen paragnosten naar buiten met bijzondere voorspellingen. Hoe hebben de glazen bolkijkers het vorig jaar eigenlijk gedaan en wat zien zij voor het komende jaar gebeuren?  Het is niet best allemaal.

Paragnost Liesbeth van Dijk
Volledig scherm
Paragnost Liesbeth van Dijk © Robert Heezen / SBS

Eerst maar eens het jaar 2017. TV-medium Liesbeth van Dijk ('al mijn zintuigen zijn overbelast') voorspelde dat Sylvana Simons na de verkiezingen een zetel in de Kamer zou bemachtigen, winkelbedrijf Bijenkorf in zwaar weer  terecht zou komen en de Paus het ambt neer zou liggen wegens ziekte. De realiteit was dat Simons met haar partij de kiesdrempel bij lange na niet wist te halen, het prima ging met de Bijenkorf en de Paus ondanks een lichte hoofdelijke aanvaring met de Pausmobiel nog steeds relatief fris en fruitig zijn werk doet.  

De glazen bol van paragnost Thomas Woolthuis ('hoort dingen van gene zijde') was voor 2017 ook niet altijd  kristalhelder. Hij voorzag dat Nederland tijdens het Songfestival zou strijden om de eerste plek (we werden elfde) en hij zag de Elfstedentocht 'dichtbij komen'. De schaatsers moesten echter gewoon weer uitwijken naar de Weissensee.

Paragnost Jan C. van der Heide ('we zijn allemaal reizigers op het pad des levens') op zijn beurt voorspelde dat Gordon een nieuwe liefde zou vinden en zou emigreren. Die nieuwe liefde kwam er niet, sterker nog: zelfs een televisieprogramma met een compleet arsenaal aan gewillige mannen kreeg Gordon niet aan de man. 

2018

Het komende jaar gaat een buitengewoon moeilijk jaar worden, als we de parognosten mogen geloven. Van der Heide schetst voor 2018 zelfs een apocalyptisch beeld. Zo wordt het Twitter-account van Trump opgeheven, gaat de senaat beslissen dat Trump eigenlijk met niemand meer mag praten en dreigen verschillende Amerikaanse staten zich af te splitsen waardoor het steeds meer gaat lijken 'op de Amerikaanse Burgeroorlog'. Ook de wereldvrede is er niet best aan toe. Hij hangt zelfs aan 'een eng, flinterdun zijden draadje' volgens Van der Heide. Om het doemscenario te voltooien, zakt ook het  Verenigd Europa volgens de paragnost 'langzaam in elkaar'.

Thomas Woolthuis, in november 2015 genomineerd voor de titel 'medium van het jaar' schetst ook al geen vrolijk beeld. Hij werkt met kernwoorden en komt onder meer tot 'Koningshuis in rouw', 'intolerantie', 'vreemdelingenhaat', 'kabinetscrisis', 'dierenmishandeling in oosten van het land', zelfmoord bekende Nederlander' en 'Paus ziek'. 

Oplichting

Quote

Het draait om heel veel dingen roepen en achteraf alleen de successen eruit lichten en vergeten waar je faalt

Pepijn van Erp van Stichting Skepsis

De doemscenario's van de verschillende paragnosten hoeven niet meteen aanleiding te geven om in een zware depressie te schieten. Volgens Pepijn van Erp van Stichting Skepsis is er nog nooit wetenschappelijk bewijs geleverd dat paranormale gaven bestaan. ,,Sterker nog, er zijn paragnosten geweest die zo overtuigd zijn van hun kunsten, dat ze zich hebben laten testen. In al die testen hebben ze gefaald. Als je de kennis van paragnosten wat beter controleert, zie je dat ze gewoon willekeurige opmerkingen maken. Iedereen kan dat, het zijn gewoon verzinsels.''

Volgens Van Erp is het wel te verklaren waarom paragnosten zo hardnekkig voorspellende gaven claimen. ,,Het gaat hier eigenlijk om twee dingen. Ten eerste draait het om heel veel dingen roepen en achteraf alleen de successen eruit lichten en vergeten waar je faalt. En ten tweede voorspellingen zo algemeen stellen dat je er achteraf altijd een draai aan kunt geven. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat er in het komende voorjaar ergens in Zuid-Amerika een ramp plaats zal vinden. Daar kun je natuurlijk alle kanten mee uit, een vliegramp in het Amazone-gebied of een vulkaanuitbarsing op een eilandje in de Caribische Zee. Dan zeg je dat het weliswaar nét niet in Zuid-Amerika was, maar toch wel heel erg in de buurt.''

Geloven

Quote

De lijn tussen oplichting en paragnos­ten is erg dun

Pepijn van Erp

Van Erp stelt vast dat de aantrekkingskracht van paragnosten deels zit in onze behoefte aan zekerheid. ,,Mensen hebben behoeftes, hoop en wensen. En als iemand anders die wens voor ze uitspreekt, dan geeft dat mensen net iets meer zekerheid. Dat zie je ook bij mensen die claimen dat ze contact maken met overleden familieleden. Je kunt natuurlijk zelf ook een verhaal bedenken over wat een overledene nog tegen je wil zeggen, maar als je dat in iemand anders woorden hoort, dan heb je misschien niet het gevoel dat je het zelf bij elkaar verzint en lijkt het op de een of andere manier objectiever. We willen het ook graag geloven.''

Paragnosten zijn echter lang niet altijd onschuldig. ,,In Amerika zijn rechtszaken gevoerd tegen paragnosten die mensen duizenden of zelfs honderdduizenden dollars afhandig hebben gemaakt. Die zeiden bijvoorbeeld dat mensen ergens in moesten investeren of het geld aan een paragnost moesten geven. Dan zie dat je dat de lijn tussen oplichting en paragnosten erg dun is.'' 

Medium Thomas Woolthuis
Volledig scherm
Medium Thomas Woolthuis © Thomas Woolthuis
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”