Volledig scherm
© ANP

Paraplu's en feeststemming op Amsterdam Gay Pride

Door de grachten van Amsterdam trok vanmiddag een bonte stoet. De boten deden mee aan de Canal Parade, het traditionele hoogtepunt van de Gay Pride. De botenparade voer rond 13.00 uur de Prinsengracht op, eerder dan gepland vanwege verwacht slecht weer. Het noodweer is inmiddels losgebarsten.

Volledig scherm
Toeschouwers schuilen onder paraplus tijdens de Canal Parade van de Gay Pride © ANP
Volledig scherm
Een Marokkaanse boot vaart met feestelijk uitgedoste deelnemers door de Prinsengracht tijdens de Canal Parade van de Gay Pride © anp
Volledig scherm
Irene Hemelaar, directeur content van de Gay Pride, opent de beurs met een slag op de gong tijdens de Gay Pride week in Amsterdam © anp
Volledig scherm
© ANP

Rond kwart voor 5 begon het te hozen. Bij de start van de botenparade, rond kwart voor 1, straalde de zon nog volop. Vanaf half 4 trokken korte buitjes over, die na half 5 steeds heviger werden. Toch lijkt de regen niets aan de feeststemming te kunnen doen. Ondanks dat een bezoekers door de regen richting huis keren, zijn er nog duizenden feestgangers die met paraplu's en poncho's de Gay Pride vieren.

Botenparade
Vanmiddag kwam na de openingsboot van de organisatie als eerste de gemeenteboot met op het voordek een voorzichtig swingende burgemeester Eberhard van der Laan. Daarna volgde Marokkaanse boot, een primeur dit jaar. De in roze met het groene perkament van de vlag uitgedoste opvarenden dansten enthousiast.

Direct daarop volgde de Joodse boot, met veel goud en aan de zijkant Amsterdam Gay Pride, The Jewish Way. Op de boot voer onder anderen een rabbijn mee en de tweelingprostituees, bekend van de documentaire Ouwehoeren.

De veelal schaars of bont geklede homo's en hetero's op de boten maakten er een feest van. Onder hen ook veel bekende Nederlanders, onder wie tattookoning Henk Schiffmacher, zanger Dries Roelvink, songfestivalwinnaar Conchita Wurst en vele politici. De duizenden, eveneens vaak in roze uitgedoste toeschouwers, doen enthousiast mee. In totaal vaarden 80 boten mee.

Tien zakkenrollers
Volgens een woordvoerster van de politie verliep de dag zonder noemenswaardige incidenten. Vrijdagavond en zaterdag overdag hield de politie in totaal tien zakkenrollers aan. Hoeveel mensen uiteindelijk het slachtoffer zijn geworden van beroving, was zaterdag nog niet bekend.

Irene Hemelaar, directeur van organisator ProGay, sprak van een 'fantastische dag'. Volgens haar heeft de hevige regen de pret niet gedrukt en ging het feest gewoon door. Het eerbetoon aan de omgekomen medewerkers van het Aids Fonds heeft volgens haar diepe indruk gemaakt.

Volledig scherm
Een feestelijke boot met een look-a-like Conchita Wurst © anp
Volledig scherm
Een boot van het Aids Fonds vaart in de Prinsengracht voorop in de Gay Pride Botenparade. De boten van de organisatie varen een kwartier voor de bontgekleurde stoet uit en vormen een eerbetoon aan de medewerkers en alle andere passagiers die omkwamen bij de vliegtuigcrash met de Boeing van Malaysia Airlines © anp