Volledig scherm
Het stadshart moet zoveel mogelijk autovrij worden, zoals hier op het Leidseplein. © anp

Parkeren in Amsterdam? Dat kost dan 7,50 euro per uur

Amsterdam wil de stad in hoog tempo gaan vergroenen. Autoliefhebbers krijgen het daardoor zwaar: het parkeertarief in het centrum stijgt naar 7,50 euro per uur en er worden duizenden parkeerplaatsen opgeheven.

Het doel is om de stad duurzamer te maken. Het stadshart moet zoveel mogelijk autovrij gemaakt worden en geparkeerde auto's moeten verdwijnen langs de grachten. In 2025, wanneer de stad 750 jaar bestaat, moeten er 7000 tot 10.000 minder parkeerplaatsen zijn.

Er wordt van alles aan gedaan om autorijden in de stad zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zo gaat de maximumsnelheid waar mogelijk omlaag naar 30 kilometer per uur in woonstraten en 80 op de ring A10, waar nu 100 geldt. Voor het eerst stijgen de parkeertarieven tot boven de vijf euro, naar 7,50 euro per uur. 

Aardgasvrij

Om duurzamer te worden is er naast autogebruik ook aandacht voor aardgas. Er is veel geld vrijgemaakt voor het aardgasvrij maken van de stad en de energietransitie. Dat moet in Amsterdam in 2040 klaar zijn, tien jaar eerder dan de rest van Nederland.

Het volledige collegeakoord werd vanochtend om 10.00 gepresenteerd. 

Hoeveel kost parkeren in jouw stad?

Parkeren kost in Amsterdam straks 7,50 euro per uur. Dit is dan voor het eerst in Nederland dat dit bedrag boven de vijf euro per uur komt. Weet jij wat je maximaal in de grootste steden van Nederland op straat mag betalen?

Utrecht: 5 euro per uur

Rotterdam: 4 euro per uur

Nijmegen: 4 euro per uur

Eindhoven: 4 euro per uur

Den Haag: 3,50 euro per uur

Groningen: 3,25 per uur

Breda: 3 euro per uur

Almere: 2,79 euro per uur

Tilburg: 2,20 euro per uur