Volledig scherm
© Thomas Geboers, via Facebook

Particulier zet beelden misdrijf online, maar mag dat wel?

'HELP MIJ de daders te vinden. En laat Facebook het werk doen! Deel dit zo veel mogelijk'. Met die woorden plaatste de Tilburgse Thomas Geboers (28) eind vorige week beelden van een inbraak bij hem thuis op Facebook. Voorzichtigheid is echter geboden bij het online delen van zulke beelden.

Quote

Mensen die op zulke beelden te zien zijn, kunnen aangifte doen van laster en smaad. Daardoor ben je dus ineens zelf strafbaar.

Désirée Wilhelm, OM
Volledig scherm
De Arnhemse Sabriena Schrader plaatste foto's van een mogelijke inbreker op Facebook. © Sabriena Schrader, via Facebook

Na ondernemers lijken particulieren nu ook steeds vaker hun weg te vinden naar sociale media voor het openbaren van bewakingsbeelden en foto's van mogelijke daders van misdrijven. Zo ook Geboers, die afgelopen vrijdag tot zijn schrik ontdekte dat er bij hem was ingebroken. Het was niet de eerste keer, dus hing er al een camera gericht op zijn tuin. Het online slingeren van de beelden was vervolgens zo gepiept.

Volgens zowel het OM als het ministerie van Justitie moeten particulieren echter voorzichtig zijn met dergelijke praktijken. Woordvoerster Désirée Wilhelm van het OM legt uit: ,,Mensen die op zulke beelden te zien zijn, kunnen aangifte doen van laster en smaad. Daardoor ben je dus ineens zelf strafbaar. Het kan bovendien de opsporing schaden, omdat de daders de beelden zelf ook kunnen zien en daardoor extra voorzichtig worden."

Verboden
Het online zetten van beelden door particulieren is momenteel verboden bij wet. Jean Fransman van het ministerie van Justitie vertelt: ,,Wettelijk is dat nu niet toegestaan. Maar wij zien wel veel in deze manier van verspreiden, vandaar dat er momenteel een wetsvoorstel ligt waardoor het mogelijk kan worden."

Quote

De mensen op de beelden lopen ook duidelijk met mijn spullen de deur uit, dus ik ben niet zo bang dat ik de verkeerde heb.

Thomas Geboers
Volledig scherm
De Groningse Michiel Witteveen plaatste een foto online, gemaakt met zijn gestolen telefoon. © Michiel Witteveen, via Facebook

Geboers is niet zo bang voor de consequenties: ,,Inmiddels hebben meer dan een miljoen mensen de beelden gezien. Die miljoen mensen zien toch meer dan de politie en ik samen. Ik kan me niet voorstellen dat de rechter daar moeilijk over gaat doen. De mensen op de beelden lopen ook duidelijk met mijn spullen de deur uit, dus ik ben niet zo bang dat ik de verkeerde heb." 

Gefilmden zouden aangifte kunnen doen via het College Bescherming Persoonsgegevens of Meld Misdaad Anoniem. Een woordvoerder van de Nationale Politie laat weten dat dat echter niet erg waarschijnlijk is: ,,Het gaat toch vaak om een verdachte, dus dat ligt niet voor de hand."

Tips
Door het verspreiden van de video heeft Geboers al een aantal bruikbare tips gekregen. ,,Maar dat laat ik verder over aan de politie, die ik al die tips doorspeel", aldus de Brabander.

Fransman verwacht dat het wetsvoorstel, om het online plaatsen van beelden niet meer strafbaar te laten zijn, dit jaar nog door de Tweede Kamer behandeld wordt. ,,Dat is een wens van zowel de Tweede Kamer als de opsporingsdiensten." Of het voorstel ook al dit jaar zal worden aangenomen, durft hij niet met zekerheid te zeggen.