Partijen maken jacht op extra stemmen voor senaat
Politieke partijen pogen heimelijk extra stemmen te winnen voor de Eerste Kamerverkiezingen op 26 mei. Senatoren gaan zelfs op audiëntie bij onafhankelijke Statenleden, in de hoop die te verleiden. Ook worden ze uitgenodigd op partijbureaus.
Uit een rondgang van het AD blijkt dat alle landelijke partijen meedoen aan de stemmenjacht. Vooral VVD, CDA en ChristenUnie zouden er flink aan trekken. De liberalen hopen via de achterkamer alsnog een werkbare meerderheid voor het kabinet uit het vuur te slepen.
Het CDA doet er juist alles aan om zijn twaalfde senaatszetel te behouden. De ChristenUnie kan met een paar strategische stemmen extra - bijvoorbeeld van SGP-Statenleden - juist die restzetel van de christendemocraten afsnoepen.
Vooral Statenleden van regionale partijen mochten zich de afgelopen weken verheugen op belangstelling uit Den Haag. Jan Heijman van Lokaal Brabant, goed voor één zetel in Provinciale Staten van Noord-Brabant, zegt dat bijna alle landelijke partijen zich bij hem hebben gemeld. ,,Ik heb zelfs met senatoren gesproken," stelt Heijman. Hij wil niet zeggen wie dat waren.
Ook Statenlid Mark Faasse van Zeeland Lokaal zegt te zijn gepolst, net als Bram Schmaal (Groninger Belang) en Jeff Leever (Ouderenpartij Noord-Holland). Veel hebben de flirts nog niet opgeleverd: alle ondervraagde Statenleden zeggen straks op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te stemmen.
Het stiekeme gedoe is de SGP een doorn in het oog. ,,De achterkamertjespolitiek is nog nooit zo erg geweest als nu,'' stelt de woordvoerder van leider Kees van der Staaij.
Vandaag in het AD: Hengelen in achterkamertjes naar die ene stem uit de provincie
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Oud-burgemeester Gerd Leers doet aangifte van kopstoot
De voormalige burgemeester van Maastricht, Gerd Leers (70), heeft aangifte gedaan van mishandeling. Volgens Leers kreeg hij vorige week maandag een kopstoot van iemand die 14.000 euro van hem eiste. -
PREMIUMColumn3
Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Einde ‘zielig’ mopshondje nabij? ‘Straks hopelijk alleen nog in museum te zien’
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties roepen minister Staghouwer op zo snel mogelijk een handelsverbod in te stellen op de mopshond en andere kortsnuitige hondjes. Mopshondvereniging Commedia spreekt van een heksenjacht. -
PREMIUM
Honderden vakantievluchten Transavia sneuvelen door personeelstekort
Door personeelstekorten worden komende zomer honderden vluchten van Transavia geschrapt. De prijsvechter verwacht dat de problemen in elk geval tot oktober zullen aanhouden.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Philips krijgt ruim 21.000 klachten over apneu-apparaten, 124 sterfgevallen gemeld
Philips heeft inmiddels ruim 21.000 meldingen in verband met verbrokkeld geluiddempend schuim in teruggeroepen slaapapneu-apparaten gekregen. In 124 gevallen zou de patiënt zijn overleden. Het concern moet een mogelijk verband met de problemen met het apparaat nog nader onderzoeken.