Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Partners nemen flink belang in Air France-KLM

Air France-KLM verbindt zich nauwer met samenwerkingspartners. Het Amerikaanse Delta en China Eastern kopen elk een belang van 10 procent in de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, voor in totaal 751 miljoen euro. 

Een deel van dat geld gebruikt Air France-KLM om een belang van 31 procent te nemen in Virgin Atlantic, voor circa 220 miljoen Britse pond (bijna 247 miljoen euro). Dat maakte Air France-KLM vandaag nabeurs bekend.

Virgin is het bedrijf van miljardair Richard Branson. Die is na de investering van Air France-KLM geen meerderheidsaandeelhouder meer. 49 procent van de Virgin-aandelen was namelijk al in handen van Delta.

Meerderheid

Door de investering van Delta en China Eastern is de Franse staat niet meer de grootste aandeelhouder in Air France-KLM. Delta en China Eastern krijgen samen 20 procent, Frankrijk heeft na de deal nog 14 procent van de aandelen. Door dat het aantal aandelen niet 1 op 1 vertaald wordt in het aantal stemmen, blijft de stem van de Fransen wel het zwaarst wegen. De Franse staat heeft in de toekomst 23 procent van de stemmen, China Eastern en Delta samen 16 procent. 

De investering van de Amerikanen en Chinezen voorziet Air France-KLM van cash die het bedrijf heel goed kan gebruiken. Vooral aan Franse kant was er de afgelopen jaren weinig geld om te investeren. Daarom zag het bedrijf zijn marktaandeel de laatste jaren sterk teruglopen. Delta heeft juist geld, alleen in het laatste kwartaal maakte het bedrijf al ongeveer 1 miljard euro winst.

Samenwerking

Tegelijk met de financiële deals ondertekenden Air France-KLM, Delta en Virgin een intentieverklaring om in de toekomst een intensieve samenwerking op te zetten. Nu zijn er twee joint ventures: één tussen Air France-KLM, Delta en Alitalia, en één tussen Delta en Virgin. Die moeten worden samengevoegd tot de grootste transatlantische luchtvaartsamenwerking. Klanten kunnen via één van de maatschappijen ook vluchten van de andere joint venture-leden boeken. 

Volledig scherm
Richard Branson is door de deal geen meerderheidseigenaar van Virgin meer. © REUTERS