Parttimers nieuw wapen tegen lerarentekort: later beginnen, niet vergaderen
updateBasisscholen doen een groter beroep op parttime werkende leraren om meer dagen voor de klas te staan. Met flexibele voorwaarden, zoals de kans om hun eigen kinderen naar school te brengen of het overslaan van vergaderingen na lestijd, gaan ze het lerarentekort te lijf.
Delen per e-mail
Op sommige scholen staat in vacatures dat leraren minimaal vier dagen moeten werken. Ook proberen schoolbesturen hun leraren te overtuigen om op meerdere scholen aan de slag te gaan als ze extra gaan werken. Zo kunnen ze eenvoudiger gaten vullen als er geen sollicitanten op vacatures afkomen. Dat blijkt uit een rondgang van deze site.
Vanwege het groeiende lerarentekort proberen scholen hun leerkrachten te verleiden meer te werken. Eerder bleek al uit onderzoek dat er geen probleem zou bestaan als in het onderwijs minder parttimers zouden werken. ,,Er zijn natuurlijk regionale verschillen, maar scholen voeren vaker het gesprek met mensen om meer te werken”, constateert Patrick Banis, directeur Arbeidsmarkt bij kenniscentrum CAOP.
Creatief
Omdat leraren niet zomaar hun vrije dagen willen opgeven, moeten basisscholen creatief zijn. Op de dagen dat de leerkrachten extra werken bieden ze leerkrachten aan later te beginnen, zodat ze hun eigen kinderen naar school kunnen brengen. Of ze mogen eerder stoppen om hun kind uit school te halen. ,,Dan zetten we het laatste halfuur van de dag een onderwijsassistent voor de klas”, verklaart Ton Groot Zwaaftink, bestuursvoorzitter van de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO). Ook hoeven de leerkrachten die dag na schooltijd niet naar vergaderingen.
Bij RVKO werkt de verleiding. Een kwart van de parttimers heeft inmiddels besloten meer te gaan werken, nog eens een kwart vervangt extra als collega’s bijvoorbeeld ziek zijn. Groot Zwaaftink: ,,Het moet van twee kanten komen. Als zij extra willen werken, passen wij ons ook een beetje aan.” Vooral onder leraren die drie dagen werken, blijkt animo te bestaan om naar vier dagen te groeien. Maar er zijn er ook die van vier naar vijf gaan.
De schoolbesturen merken dat leraren behoefte hebben aan meer flexibiliteit. ,,Er moeten betere kinderopvangmogelijkheden komen. We stimuleren een uitbreiding van contracten, maar zorgen in Nederland niet goed voor werkende moeders”, aldus Harrie van de Ven van Optimus Primair Onderwijs.
Het lerarentekort werd 10 jaar geleden al voorspeld. Rinda van den Besten van de PO-Raad (primair onderwijs) sprak er onlangs over in De Ochtend Show to go:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn Saskia Noort
Opvoeden is voordoen, daarom verbaast het me dat vrouwen hier nog steeds zo weinig werken
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster verbaast zich erover dat veel Nederlandse moeders zo weinig werken. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Gevolgen lerarentekort steeds merkbaarder in de klas: 'Zó erg was het nooit'
Nooit eerder was het lerarentekort zo voelbaar als nu, stellen schooldirecteuren. ,,Ik lig er nachten wakker van.'' -
‘Kinderen op de basisschool moeten minder les krijgen’
Het basisonderwijs wil een vermindering van het aantal lesuren. Sectororganisatie PO Raad en de onderwijsbonden vinden dat Nederlandse leerlingen bovengemiddeld veel tijd op school zitten. Met minder lessen kan de werkdruk voor leraren omlaag én het lerarentekort teruggedrongen.
-
Tjeenk Willink neemt de tijd: de informateur wil wéér alle fractieleiders spreken
Informateur Herman Tjeenk Willink wil volgende week opnieuw alle partijleiders spreken in de Stadhouderskamer. De ‘beroepsinformateur’ neemt nu de tijd om gevoerde gesprekken te laten bezinken. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUM
Yves (29) vindt zeldzaamste Pokémonkaart ooit: ‘Ik wees al bod af van 415.000 euro’
Met 65 miljoen zijn ze, de Pokémonverzamelaars. Maar het is Yves Bruynen (29) die de zeldzaamste Pokémonkaart ter wereld beet heeft. Hij woont in Hoogstraten, een plaats net over de grens in België, en kocht het pakje waar de kaart in zat van een Nederlander via Facebook voor 200 euro. Nu is de kaart bijna een half miljoen euro waard. En dat bedrag zal in de toekomst nog fors oplopen. „Ik heb de heilige graal gevonden.”