Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Pas op voor spekgladde wegen door regenval

Vandaag of morgen kan de eerste regen vallen na meer dan een maand droogte. Dat betekent dat de wegen plotseling spekglad kunnen worden. Rijkswaterstaat gaat weggebruikers waarschuwen.

De gladheid wordt veroorzaakt door druppels olie, minieme rubberdeeltjes en andere (vloei)stoffen die van auto's afvallen, in combinatie met stof. ,,Als het regelmatig regent, spoelen die stoffen van de weg af en is er niets aan de hand. Nu is het echter al meer dan een maand droog in Nederland", zegt woordvoerder Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat. ,,Als er dan ineens regen valt, komen de olie, de rubberdeeltjes en het stof ineens los en ontstaat er een gladde laag op het wegdek." 

Er is een kleine kans dat er vandaag al een enkel buitje valt. Voor morgen geeft het KNMI echter een neerslagkans van 70 tot 80 procent. Met name in Oost-Nederland is de kans op een bui groot. Als het gaat regenen, kan het zeer plotseling glad worden. Soms is de 'zomergladheid' zichtbaar in de vorm van een schuimlaag op het asfalt. Vaak is het dan echter al te laat. Automobilisten verwachten geen gladheid in de zomer. Wie op zo'n glad weggedeelte komt kan makkelijk in een slip raken.

Er worden geen hoosbuien voorspeld. Het KNMI spreekt van 1 tot 4 millimeter. Dat maakt de situatie nog gevaarlijker. ,,Als het flink hard regent, spoelt het opgehoopte vuil snel van de weg af. Juist bij lichte regen blijft de gladde laag op het asfalt liggen", aldus Van Slegtenhorst. 

Voldoende afstand

Rijkswaterstaat is van plan in de loop van de middag een waarschuwing te verspreiden via de website en Twitter. ,,Daarvoor doen we nog een laatste check bij het KNMI. Juist omdat automobilisten geen gladheid verwachten, willen wij ze alert maken. Als het gaat regenen, pas dan je snelheid aan en houd vooral voldoende afstand tot je voorganger", waarschuwt Van Slegtenhorst de automobilisten alvast. 

De verwachting van het KNMI voor de komende veertien dagen biedt geen vooruitzicht op regen van betekenis. Dinsdag over een week kan er mogelijk wat meer regen gaan vallen, maar zekerheid daarover kan het weerinstituut niet geven. De gevolgen voor de flora beginnen zichtbaar te worden.

Grasbermen vergelen, bomen verliezen bladeren. In sommige straten lijkt het wel herfst. Volgens Arnold van Vliet, bioloog bij de Wageningen Universiteit hoeft dat op zich niet erg te zijn. ,,Het gras kan wel weer groen worden als het gaat regenen en bomen verliezen blad om te overleven. Minder blad, betekent minder verdamping", legt hij uit.