Volledig scherm
Hans van Zon

Pasen is niet meer het traditionele feest dat het ooit was

CommentaarSommige katholieke scholen halen christelijke symbolen uit de paasviering om islamitische ouders niet tegen de borst te stuiten, zo berichtten wij gisteren. Dit nieuws leverde een storm aan reacties op, zowel van voor- als tegenstanders. De VVD heeft om opheldering gevraagd. Dit is wat deze krant ervan vindt. 

Na Zwarte Piet dreigt nu het paasfeest ten prooi ten vallen aan een strijd tussen rekkelijken en preciezen. De laatsten lopen te hoop tegen elke aanpassing van de paasviering op scholen met islamitische leerlingen. In hun ogen dreigt het traditionele paasfeest ten onder te gaan als christelijke waarden, hoe klein ook, worden aangetast.

Quote

Met het afbreken van een kruisje op een paasstok stort niet gelijk het kerkfeest in

Volledig scherm
Leerlingen van een basisschool in Den Haag genieten van een paasontbijt op school.

Maar het gaat hier om een storm in een glas water. Juist Pasen is al lang niet meer het traditionele feest dat het ooit was. Vraag menig Nederlander naar de betekenis ervan en zij staan met hun mond vol tanden. Pasen is voor veel mensen een extra lang weekend in de mooiste tijd van het jaar, de lente. Met eieren rapen en dagjes uit, naar de Keukenhof, naar zee, het pretpark, of, als niemand het meer weet, naar de meubelboulevard. Pasen is door de jaren heen de allemansvriend onder de feestdagen geworden.

Bovendien is de gemelde aanpassing van Pasen lang niet zo ernstig als wordt vermoed. Met het afbreken van een kruisje op een paasstok stort niet gelijk het kerkfeest in. Dat zou pas kunnen gebeuren als Pasen niet meer volgens christelijke waarden, modern of conservatief, mag worden beleefd.

Nu gaat het op sommige protestantse en rooms-katholieke scholen om minieme, uiterlijke aanpassingen zonder het karakter van het feest aan te tasten. Met slechts het doel om het Paasfeest toegankelijker te maken voor alle leerlingen op school. Met behoud van de vrijheid om Pasen te vieren zoals zij en hun ouders dat willen. Van traditioneel christelijk, seculier tot islamitisch want net als het christendom gelooft de islam in Jezus, zijn hemelopneming en zijn wederkomst op aarde. Alle reden dus voor rust en bezinning, zonder geroeptoeter over een vermeende aanval op Pasen.

Prettig Paasfeest!

Lees hier de artikelen van gisteren over het paasfeest terug: 
Christelijke scholen zwakken paasviering af
Schrappen symbolen van paasviering erg?
VVD wil opheldering over aanpassen feest