Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Pasen: verkeersdrukte begint al vroeg, minder buitenlandse toeristen

Wie vanmiddag de weg opgaat, kan grote drukte te verwachten. Veel mensen hebben een lang weekend vrij en trekken erop uit. Daardoor verwacht Rijkswaterstaat een zeer drukke avondspits. 

Het recreatieverkeer komt samen met het gewone woon-werkverkeer en dat zal onder meer te merken zijn op de A1 rond Amersfoort, de A12 rond Arnhem en richting de Veluwe en de snelwegen richting het zuiden.

Rijkswaterstaat denkt dat de files al rond 14.00 uur beginnen en pas na 19.30 uur oplossen. Vorig jaar ging het ook zo. Toen leidde de 'paasuittocht' tot 440 kilometer file, een record. Rijkswaterstaat voorspelt nu ruim 350 kilometer file.

Met Pasen gaan ook zo'n 400.000 Nederlanders met vakantie. De helft van hen brengt de paasdagen door in eigen land. Omdat wisselvallig weer wordt voorspeld, zal er weinig worden gekampeerd. Druk wordt het wel in de hotels en op de bungalowparken, aldus NBTC Holland Marketing.

Minder buitenlandse toeristen

Goede Vrijdag, eerste- en tweede paasdag zijn officiële feestdagen. Of mensen een vrije dag hebben, verschilt echter per sector. Gemeentehuizen en veel scholen zijn gesloten, maar er is geen wet die werknemers recht geeft op een vrije dag op feestdagen.

Het paasweekeinde trekt dit jaar 850.000 buitenlandse bezoekers, 100.000 minder dan een jaar geleden, verwacht NBTC Marketing. De meeste buitenlandse bezoekers komen uit Duitsland en België. Buurland Nederland zien zij als een geliefde bestemming voor met name korte vakanties, aldus NBTC Holland Marketing dat becijferde dat de buitenlandse toeristen komende dagen gezamenlijk ongeveer 250 miljoen euro uitgeven.