Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Passagiers filmen en fotograferen bij dodelijk treindrama

Inzittenden van een trein op het traject Haarlem-Santpoort-Noord hebben gisteren met smartphones opnames gemaakt nadat hun trein in botsing was gekomen met een fietser. Die overleed ter plekke. De dienstdoende officier van ProRail is ‘not amused’ over het ramptoerisme en kaart het vandaag aan op Twitter. 

,,Getwijfeld of ik dit moest delen maar mogelijk helpt een beetje aandacht. Gisteren bij een aanrijding persoon vond een aantal mensen in de trein het nodig e.e.a. te filmen en te fotograferen. Wij zouden het respecteren als de telefoons voortaan in de tas blijven! #ProRail #respect,’’ schrijft officier van dienst Jeroen in zijn tweet. 

Machteloos

Hij krijgt steun van zijn werkgever. Die staat naar eigen zeggen machteloos tegenover het gedrag van de reizigers. ,,Ik zou niet weten hoe wij hen zouden kunnen verbieden te fotograferen en te filmen’’, reageert woordvoerster Mercedes Grootscholten. Zij was gisteren ook op de plek van het drama. Dat vond gistermiddag plaats op een particuliere overweg in Santpoort-Zuid. 

Grootscholten: ,,Het was afschuwelijk. Het gedrag van de treinreizigers is natuurlijk weinig respectvol, maar het zij zo. Onze gedachten waren op dat moment bij de machinist, het slachtoffer en na diens dood bij de nabestaanden.’’
(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
De particuliere overweg in de Van Dalenlaan in Santpoort-Zuid. © Google Street View

Automobilisten

De woordvoerster vergelijkt het gedrag van de treinreizigers met dat van automobilisten die zich na een ongeluk bezondigen aan ramptoerisme en opnames maken. De politie treedt hard op tegen deze ramptoeristen. Vijfenveertig van hen werden begin november op de bon geslingerd na een ongeluk op de A58 ter hoogte van Etten-Leur.  In september kregen zes automobilisten een bekeuring voor het filmen en fotograferen na een ongeluk op de A29 bij Barendrecht.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk op de particuliere overweg bij Santpoort-Zuid kon gebeuren. Het vond plaats op een zogenoemde WILO (Waarschuwingsinstallatie Landelijke Overweg): een oversteekplaats voor landeigenaren of mensen met recht van overpad over het spoor. Zo'n overweg heeft geen spoorbomen en alarmbellen maar is alleen beveiligd met lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek.