Passantenonderzoek aan grensovergang: meerdere mensen zagen auto van daders liquidatie advocaat

Meerdere mensen hebben de auto gezien van waaruit advocaat Philippe Schol begin deze maand in Duitsland werd neergeschoten. Ze zagen naar eigen zeggen ook de inzittenden van de zilvergrijze Volkswagen Polo, meldt de politie. 

Die hield vanmorgen tussen 06.30 uur en 09.00 uur een passantenonderzoek aan de grensovergang bij Glane. Daarbij werden zo'n zestig auto's aan de kant gezet. Naast informatie over de wagen en de inzittenden leverde dat ook tips op over mogelijke camerabeelden binnengekomen, meldt een politiewoordvoerder na afloop van het onderzoek.

De politie hield al het verkeer staande dat de grens overging, zowel in als uit Nederland, en vroeg passanten onder meer of ze de zilvergrijze Volkswagen-polo van de schutters zagen rijden op  6 november, de dag van de aanslag, of in de periode ervoor. Ook werd gevraagd of ze weten wie in de vluchtauto zaten en waar deze personen zich nu bevinden.

Interessante informatie

Volledig scherm
© News United/Dennis Bakker

Een aantal mensen heeft volgens politiewoordvoerster Chantal Westerhoff de auto gezien. Dat levert interessante informatie op. Zo weet een bestuurster te melden dat er twee personen met een getint uiterlijk in de Polo hebben gezeten. Met deze en andere getuigen maakt de politie afspraken voor een nader gesprek thuis. De politie denkt dat daaruit ook meer camerabeelden zullen voortkomen.

Westerhoff: „We hebben al een paar mensen gesproken die bijzonderheden hebben gezien, die op het tijdstip van het incident ook de grens hebben gepasseerd en die ons toch enigszins nieuwe informatie hebben kunnen vertellen.” Over de inhoud van de tips kan ze nog niets zeggen. „We moeten die natuurlijk nog onderzoeken en verifiëren.”

Grote faillissementen 

Volledig scherm
De auto van waaruit Schol beschoten werd © Opsporing Verzocht

De 43-jarige Schol werd begin deze maand vanuit een zilverkleurige Volkswagen Polo met Nederlands kenteken beschoten bij zijn huis in de grensplaats Gronau. Hij raakte gewond en lag enkele dagen in een ziekenhuis, maar is inmiddels weer uit het ziekenhuis ontslagen. Dinsdag werd duidelijk dat de Nederlandse politie het onderzoek heeft overgenomen van de Duitse omdat de man waarschijnlijk is neergeschoten vanwege een Nederlandse kwestie.

De neergeschoten advocaat trad veel op als curator in faillissementen en werd volgens betrouwbare bronnen al geruime tijd ernstig bedreigd. Volgens diezelfde bronnen kreeg hij zelfs enige tijd persoonsbeveiliging. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de beschieting en een van de faillissementen die Schol afhandelde.

Vluchtauto in beeld

Vorige week werden in het tv-programma Opsporing Verzocht al beelden getoond van de vluchtauto van de daders. Daarop zijn ruim dertig tips binnengekomen bij de politie, maar de auto is nog niet gevonden. De politie is nog bezig met het natrekken van deze tips.

De leiding in het onderzoek is inmiddels volledig in Nederlandse handen. Volgens het Duitse OM is Schol waarschijnlijk neergeschoten vanwege een Nederlandse kwestie. De politie heeft niet bekend willen maken welke informatie tot die conclusie heeft geleid. De Duitse politie is bezig de onderzoeksresultaten van de eerste weken aan Duitse kant over te dragen aan de Nederlandse politie.

‘We zoeken met spoed naar de vluchtauto’, zei de politie eerder al: