Volledig scherm
PREMIUM
© Marco De Swart

Patatje kaviaar? Of liever eentje met cannabissaus?

De opkomst van de haute friture – sterrenkoks met friet­zaak – tilt frituren naar een hoger plan.

Volledig scherm

Hamburgerbar Ter Marsch & Co serveert sinds kort ‘wiedewietsaus’. In de vestigingen in Amsterdam en Rotterdam kun je deze biologische cannabissaus bij je hamburger of patat te bestellen. Puur natuur, want de saus op basis van mayonaise is vrij van conserveringsmiddelen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

,,Je wordt er niet high van’’, stelt chef-kok Olaf Oldenburg zijn klanten gerust. Al zullen sommigen, zo hoopt hij, misschien wel steil achterover slaan van de smaak. Gek? Nee hoor: ,,De plant wordt gebruikt als genotsmiddel, maar de zaden zijn door de eeuwen heen een bron van voedsel. Rauwe cannabisbladeren worden ook steeds vaker gebruikt in dressings en pesto’s. En in de supermarkt zie je een toename van hennep-voedingsproducten. Hennep zit immers vol essentiële voedingsstoffen.’’

Oldenburg heeft hoge verwachtingen van zijn ode aan Amsterdam en de Nederlandse wietcultuur: de flesjes wiedewietsaus worden in de burgerbars ook ‘to go’ verkocht.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”