Volledig scherm
Archiefbeeld © Pixabay

'Patiënten moeten uitslag direct kunnen inzien'

updatePatiënten moeten onderzoeksuitslagen in hun online-ziekenhuisdossier kunnen inzien zodra die beschikbaar zijn. Een wachttijd vindt de  Patiëntenfederatie Nederland betutteling. 

Veel ziekenhuizen bouwen nu een wachttijd in van een week. Op die manier hebben artsen de tijd de uitslagen eerst aan hun patiënten uit te leggen, maar de koepel van patiëntenorganisaties vindt dat betutteling.

Steeds meer ziekenhuizen richten een patiëntenportaal in, waar patiënten digitaal hun medisch dossier kunnen inzien. ,,Patiënten kunnen doorgaans heel goed zelf beslissen of zij uitslagen direct willen zien, of dat ze eerst uitleg willen van de dokter", aldus directeur van de federatie Dianda Veldman.

Afwegingen

Quote

Patiënten kunnen goed zelf beslissen of zij uitslagen direct willen zien.

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland

Ook moeten ziekenhuizen waarschuwen vóór patiënten hun gegevens bekijken, dat er vervelende of onverwachte uitslagen bij kunnen zijn of dat de resultaten nog moeten worden besproken in een multidisciplinair team.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat hospitalen verschillende afwegingen maken bij het beschikbaar maken van onderzoeksuitslagen. ,,Er zijn dokters die eerst willen praten met de patiënt en er zijn artsen die de uitslagen zonder inmenging direct vrij willen geven'" zegt een woordvoerster. 

In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij zeer slecht nieuws, is het volgens haar soms beter om eerst in gesprek te gaan met de patiënt. ,,Maar dat patiënten hun eigen gegevens moeten kunnen inzien vinden wij natuurlijk ook, dat is hun recht."