Volledig scherm
Volgens de belangenorganisatie Patiënten Federatie Nederland zijn er grote leveringsproblemen bij apotheken in Nederland © ANP

Patiënt hoort in helft van alle gevallen ‘nee’ bij de apotheek

Eén op de twee mensen die het afgelopen half jaar een voorgeschreven geneesmiddel op wilde halen, keerde minstens één keer met lege handen terug, omdat de apotheek de medicatie niet op voorraad had.  Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder 10.000 patiënten.

Het gaat om medicijnen die door de arts zijn voorgeschreven en die noodzakelijk zijn voor de behandeling van de patiënt. Een derde van de patiënten die hun medicijnen in eerste instantie niet kreeg, kon het recept de volgende dag alsnog ophalen. Bijna de helft kreeg het binnen een week. 17 procent moest nog langer wachten.

Mensen die de medicijnen niet meekregen, gaven aan dat veel hinder en last van te hebben. Zo moesten ze de inname overslaan, doseringen halveren of elders medicijnen vandaan zien te halen. Een deelnemer moest zelfs de kankertherapie stopzetten vanwege een gebrek aan medicijnen.

Bespottelijk, vindt Patiëntenfederatie Nederland. ,,Het is onbestaanbaar dat zoveel mensen moeten wachten op voorgeschreven medicijnen. Het brengt de gezondheid in gevaar en tast de kwaliteit van leven aan. Daar komt bij dat veel mensen niet te horen krijgen waarom hun medicijn er niet is", aldus de woordvoerder van Patiëntenfederatie. 

Oorzaak 

De belangrijkste oorzaak: medicijntekorten. De leveringsproblemen van medicijnen zijn volgens de belangenorganisatie de afgelopen tijd alleen maar ernstiger geworden. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van Nivel vijf jaar geleden. Destijds bleek dat een op de drie het medicijn niet direct meekreeg. 

De patiëntenorganisatie wil nu dat overheid, fabrikanten, zorgverzekeraars, apothekers en patiënten snel met elkaar in gesprek gaan om ‘de chaos rond medicijnen’ te beëindigen. Wat de Patiëntenfederatie betreft zouden fabrikanten en of groothandels een grotere voorraad van medicijnen moeten aanhouden. Bijvoorbeeld een voorraad om het vier maanden uit te kunnen zingen als de productie om wat voor reden dan ook stop valt. 

,,Apothekers kunnen daar op inspelen. Ze kunnen een basisvoorraad aanleggen van medicijnen waarvan ze weten dat hun patiënten die geregeld komen halen. Op die manier houdt ook de lokale individuele apotheker voldoende voorraad in huis voor het voorspelbare medicijngebruik", aldus een zegsman. 

Apothekersclub KNMP herkent de problemen en bevestigt dat het met de leveringsproblemen eerder slechter gaat dan beter. Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar verder gestegen naar 769. In 2013 was dat nog 426. ,,De klachten zijn heel herkenbaar. We vinden dit vreselijk voor de patiënten die nul op het rekest krijgen en ook vreselijk voor apothekers die nee moeten verkopen", aldus KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. 

Volgens de apothekersorganisatie valt er mogelijk volgende maand een besluit over het verhogen van de voorraden. 

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.