Patiënten mogen langer eten en drinken voor operatie: ‘Energie nodig om te herstellen’
Patiënten die op een operatie wachten hoeven minder lang nuchter te blijven. Voor anesthesiologen gelden nieuwe regels, waardoor patiënten tot zes uur van tevoren mogen eten en tot twee uur voor de operatie helder mogen drinken.
Eerder werd een operatie nog wel eens uitgesteld omdat een patiënt toch koffie had gedronken of op een kauwgompje had gekauwd. Dat hoeft dus niet meer
Jaarlijks krijgen meer dan 1,2 miljoen Nederlanders voor een ingreep te maken met anesthesie, waarvan het grootste deel nuchter moet zijn. Lange tijd kregen ze het advies om de avond vóór de ingreep een laatste maaltijd te eten en verder nuchter te blijven, zelfs als de operatie pas de volgende middag gepland stond.
Maar daar kijken anesthesiologen nu anders tegenaan. Patiënten moeten zo lang mogelijk kunnen eten en drinken en zo snel mogelijk na de operatie een bordje voorgeschoteld krijgen. ,,Mensen hebben die energie juist nodig voor een goed herstel”, verklaart Anton de Bruin, bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en zelf anesthesioloog en intensivist.
In de nieuwe richtlijn staat dat patiënten tot zes uur van tevoren kunnen eten. Tot twee uur voor een ingreep mogen ze bovendien heldere dranken nemen, zoals water, limonade, maar ook zwarte koffie. Een kauwgompje eten of op een zuurtje sabbelen mag nu net zo lang. ,,Eerder werd een operatie nog wel eens uitgesteld omdat een patiënt toch koffie had gedronken of op een kauwgompje had gekauwd. Dat hoeft dus niet meer”, aldus De Bruin. Kinderen mogen tot een uur voor de operatie zelfs nog water of limonade drinken.
Voorkomen dat patiënten tijdens narcose overgeven
Ik denk echt dat patiënten vroeger minder snel herstelden omdat er te weinig op de voeding is gelet
De strikte regels om nuchter te blijven golden voorheen uit voorzorg. Anesthesiologen wilden voorkomen dat patiënten tijdens de narcose moesten overgeven, met het risico dat het braaksel in de luchtwegen terechtkwam. Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat de maaginhoud na zes uur leeg is, waardoor dat gevaar is geweken. Mensen die langer dan zes uur niet eten, maken juist meer maagsap aan doordat ze honger krijgen. Alleen in uitzonderlijke situaties waarin de maag niet altijd binnen zes uur leeg is, bijvoorbeeld bij ernstige darmontstekingen, kunnen artsen anders beslissen.
Juist bij patiënten die onvoldoende hebben gegeten kan nu worden besloten de ingreep uit te stellen. ,,We kijken goed of mensen niet ondervoed een operatie in gaan. Als dat zo is, willen we eerst de voeding verbeteren”, zegt De Bruin. Want die patiënten hebben een groter risico op complicaties.
De anesthesiologen juichen het toe dat er meer aandacht is voor voeding rondom een operatie. ,,Ik denk echt dat patiënten vroeger minder snel herstelden omdat er te weinig op de voeding is gelet.” Met de juiste voeding kan beschadigd weefsel sneller herstellen, zo is nu de overtuiging. ,,Bovendien helpt dat tegen de misselijkheid na een operatie.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Peperdure piepers maken patatje prijziger
Hollandse aardappelen waar friet van wordt gesneden, zijn in anderhalf jaar tijd in prijs verdubbeld. Prijzen stijgen door de droge zomer en een stijgende vraag. Dat leidt tot hogere prijzen voor friet van de snackbar of uit eigen frituurpan. En dat terwijl verkopers de dure pieper niet eens volledig doorberekenen, meldt Nu.nl. -
Nederland kreeg vorig jaar 35.535 asielverzoeken, hoogste aantal sinds 2015
Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt, is vorig jaar fors toegenomen. Er waren 35.535 eerste asielverzoeken, het hoogste aantal sinds 2015. Vergeleken met 2021 steeg het aantal aanvragen met 43,6 procent. Sinds september is het aantal asielverzoeken wel iets afgenomen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUMdierenmens
Ben vliegt toppaarden van sjeiks, emirs en royals de wereld over
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week: vliegende paarden. -
-
-
PREMIUMMet video
Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam
De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor van de bedreigde prinses op het eiland: de beveiliging is zichtbaar groot, overal waar Amalia komt klinkt haar naam en ze deinst, net als haar ouders, niet terug voor een dansje. -
‘Vergeten’ Bonaire dreigt te overstromen door opwarming, rechtszaak tegen staat in de maak
Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat noodzakelijk zijn, denkt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. Ook inwoners voelen zich ‘vergeten’ door Nederland.