Volledig scherm
© ANP

Patiënten volgen trouw verwijzing van hun huisarts

Het gros van de patiënten vertrouwt blind de huisarts. Een verwijzing naar ziekenhuis A of fysiotherapeut B: 58 procent neemt het advies over en kijkt niet of hij elders sneller of goedkoper terecht kan.

Bijna de helft van de patiënten zegt nauwelijks of geen invloed te hebben op de keuze voor een behandelaar. Dat constateert bureau Kantar Public op basis van onderzoek onder 1.400 Nederlanders, die in het afgelopen jaar door hun huisarts zijn verwezen naar een specialist in het ziekenhuis of bijvoorbeeld een fysiotherapeut, verloskundige en voor een bloedtest in een lab.

Of het erg is dat ze de regie niet nemen, is de vraag. 80 procent weet dat ze mogen rondshoppen, maar slechts een derde kiest ervoor dat te doen.

De overgrote meerderheid heeft volledig vertrouwen in zijn huisarts en vind het prettig dat zijn dokter hem alle informatie verstrekt. Vooral als ze naar het ziekenhuis moeten.

Keuzemogelijkheid

Quote

Bijna de helft van de patiënten weet niet welke kosten ze zelf moeten betalen

Volgens verzekeraar Zilveren Kruis - opdrachtgever van het onderzoek - is het jammer dat mensen hun keuzemogelijkheden niet volledig benutten. Gezondheidswetenschapper Stef Groenewoud van Radboudumc sluit zich daarbij aan. Volgens hem zouden mensen vooral samen met hun huisarts tot een keuze moeten komen.

Als mensen wel zelf zoeken, vinden zij een kortere wachttijd en een locatie dichterbij belangrijker dan de kosten. Slechts 3 procent zegt elders te kijken omdat het mogelijk goedkoper kan.

Bijna de helft van de ondervraagden stelt niet precies te weten welke kosten voor eigen rekening zijn bij een vervolgbehandeling, zoals het bedrag dat van het eigen risico afgaat na een ziekenhuisbezoek of laboratoriumtest. Als iemand naar een zorgverlener buiten het ziekenhuis moet, zoals een fysiotherapeut, zijn patiënten wel geneigd uit te zoeken wat de kosten zijn.

Het gaat dan immers vaak om bedragen die slechts gedeeltelijk of niet worden vergoed.