Volledig scherm
© Sander Jonker

Patiënten VUmc geëvacueerd door wateroverlast

UpdateHet VU Medisch Centrum in Amsterdam wordt dinsdag ontruimd, nadat een waterleiding sprong. Alle patiënten in bedden worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Volgens Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc, betreft de evacuatie maximaal vijfhonderd patiënten. De ontruiming van patiënten is intussen is mondjesmaat begonnen.

Volledig scherm
Medewerkers van de VU buiten op straat. © ANP

Zeker vijf patiënten hartpatiënten en twaalf pasgeborenen van de kinderafdeling van de intensive care zijn naar het AMC gebracht. De politie begeleidt ambulances met patiënten die met voorrang naar andere ziekenhuizen vervoerd moeten worden. Verpleegkundigen rijden patiënten in rolstoelen naar buiten.

Evacuatie
Gepoogd wordt zoveel mogelijk mensen te evacueren voor middernacht. In alle ziekenhuizen in Amsterdam worden bedden vrijgemaakt. Vanuit ziekenhuizen uit verschillende steden worden aanbiedingen gedaan om mensen op te vangen en medische hulp te bieden. 125 tot 150 patiënten kunnen in het AMC terecht. Tien mensen zijn naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gebracht. Vijf mensen gingen naar het Medisch Centrum Alkmaar, eentje naar het LUMC in Leiden.

,,We doen ons best om zo snel mogelijk mensen te evacueren en ik hoop dat het voor middernacht is gelukt. Maar dat ligt wel aan de omstandigheden'', benadrukt Bos. ,,Als de liften het nog niet doen, dan moeten we wellicht mensen van de trappen tillen of mensen met een takel evacueren.''

Buiten het ziekenhuis staan zeker dertig ambulances gereed om patiënten naar andere ziekenhuizen te brengen.

Onduidelijk
,,Er is besloten het beddenhuis van VUmc te sluiten. Alle basisfuncties in het ziekenhuis doen het nog en de zorg voor de patiënten is niet in gevaar. Omdat onduidelijk is hoe lang dit duurt, is besloten patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen'', aldus Bos.

Vooral de stabiliteit van de stroom- en watervoorziening is onzeker. ,,Er zijn kortsluitingsrisico's. In het ketelhuis staat een meter water, dus de schakelkasten zijn nat geworden. Daarnaast zijn er problemen met de watervoorziening in huis. Er is in een ziekenhuis 24 uur per dag hygiënisch water nodig voor behandelingen. Door al deze onzekerheden kunnen we niet garanderen dat het ziekenhuis de komende dagen normaal kan draaien als het water is weggepompt.''

Komende dagen
De beddenafdeling van het ziekenhuis blijft zeker een paar dagen gesloten. Operaties liepen dinsdag geen gevaar omdat die nog niet waren begonnen. In de polikliniek is wel stroom, maar dinsdag vinden in ieder geval geen behandelingen plaats.

Ook het mortuarium in de kelder van het ziekenhuis is ondergelopen. De mensen die daar liggen worden eveneens elders ondergebracht.

Het VUmc heeft een speciaal telefoonnummer (0800-0200998) geopend voor familieleden waar ze terecht kunnen met informatie over de geëvacueerde patiënten.

Het ziekenhuis besloot tot deze maatregelen nadat een gesprongen waterleiding eerder op de dag tot veel wateroverlast leidde. Door het waterlek liep de onderste verdieping van het ziekenhuis onder, waardoor de elektriciteit deels uitviel.

Herstel

Het herstel van de gesprongen waterleiding in Amsterdam-Zuid duurt ongeveer vijf tot zes dagen. Dat meldde waterleidingbedrijf Waternet op Twitter. Dat is langer dan werd gedacht. Waternet ging er eerst vanuit dat de herstelwerkzaamheden twee tot drie dagen zouden duren.