Volledig scherm
© Thinkstock

Patsende verdachte bijstandsfraude volgens advocaat arme sloeber

Mohamed B. (42) uit Den Haag  leefde jarenlang van een bijstandsuitkering, maar reed wel in glimmende Mercedessen en zou een kostbare horlogecollectie bezitten.  Volgens zijn advocaat leende  de arme sloeber de 'derdehands patserbakken' slechts van een vriendin, en zijn de horloges alleen maar 'neppers'.

Quote

Het OM slaat de plank volledig mis. De horlogecol­lec­tie bestaat voor negentig procent uit neppers, illegale kopieën.

Advocaat Ad Westendorp

Het OM twijfelt er niet aan dat B. de boel belazerde. 'Mijnheer leefde in weelde die normale burgers zich niet kunnen veroorloven', zei de officier van justitie vandaag bij de Haagse rechtbank.

B. reed in twee dure Mercedessen en een dure Dodge. Zijn huis stond vol kostbare apparatuur, zoals een koffiezet apparaat van 1200 euro. Het geld voor zijn flitsende lifestyle zou hij verdienen met softdrugshandel.

Kostbare horloges
B. bezat ook een collectie kostbare horloges, met onder meer een exemplaar van 15 duizend euro. Agenten vonden bij hem thuis daarnaast een beschermhoes voor de smartphone met steentjes. Dat ding zou ook al 3000 euro waard zijn.

'Het OM slaat de plank volledig mis', zei advocaat Ad Westendorp tegen de rechtbank. De horlogecollectie bestaat volgens hem voor negentig procent uit 'neppers', illegale kopieën. Het klokje van 15 duizend euro zou een werkelijk waarde bezitten van 25 euro. 'Hij doet het niet eens', zei verdachte B. zelf over het vermeende pronkstuk.

Patserbakken
De glimmende Mercedessen waren eigendom van een vriendin van de familie. Hij mocht wel eens uitstapjes maken in de 'derdehands patserbakken'. Volgens Westendorp was zijn cliënt een arme sloeber, die al jarenlang wanhopig probeert om uit de bijstand te komen.

De advocaat vroeg de rechtbank deze dinsdag om Mohamed B. uit voorarrest  te ontslaan. Dat verzoek werd afgewezen.  De rechtbank vindt dat er toch genoeg aanwijzingen zijn B. de boel belazerde. Wel gaat een deskundige nog eens onderzoeken of de horlogecollectie en het hoesje voor de smartphone echt zoveel waard zijn. De rechtszaak wordt in januari 2015 voortgezet.