Volledig scherm
Alexander Pechtold © anp

'Pechtold des duivels': PvdA komt afspraken niet na

Tussen gedoogpartij D66 en regeringspartij PvdA is frictie ontstaan omdat PvdA'er Klaas de Vries in de Eerste Kamer afspraken over de burgemeestersbenoemingen dwarsboomt. Partijleider Pechtold is 'des duivels'. Hij zou gisteren in een gesprek met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zijn onvrede duidelijk hebben gemaakt en meent dat de PvdA met vuur speelt.

D66 wil met instemming van het kabinet uit de Grondwet halen dat burgemeesters door de kroon worden benoemd. De directe verkiezingen van burgemeesters komt dan dichterbij.

Fundamentele twijfels
PvdA-senator Klaas de Vries heeft deze maand in de Eerste Kamer de kont tegen de krib gegooid, hoewel zijn partij in de Tweede Kamer en in het kabinet wel voor is. Tot verrassing van D66 heeft de ex-minister fundamentele twijfels, zo blijkt uit aanvullende vragen die hij op het allerlaatste moment indiende.

D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt dat 'bijzonder'. 'Dat soort vragen van principiële aard verwacht je niet op zo'n laat moment.'

'Niet mijn probleem'
Het kabinet zit met de houding van De Vries in haar maag. D66 is nog hard nodig om bijvoorbeeld wijziging in de studiefinanciering door de Eerste Kamer te krijgen. De PvdA-senator laat per sms weten dat hij 'een serieuze discussie' wil over de lokale democratie: 'Wat voor deal D66 denkt te hebben met het kabinet is niet mijn probleem.'

D66 heeft de buik vol van de verdeeldheid binnen de PvdA.

Als CDA en PVV voor stemmen, kan het voorstel ook zonder de PvdA op een meerderheid rekenen in de Senaat. Maar het stuit D66 tegen de borst dat die partijen een machtspositie krijgen.

Door De Vries wordt het onwaarschijnlijk dat het voorstel van D66 nog voor deze zomer wordt behandeld. Het is vanwege de grondwetswijziging cruciaal dat de Senaat deze kabinetsperiode instemt.