Volledig scherm
Pechtold: 'Neem als volksvertegenwoordiging nou eens je verantwoordelijkheid.' © anp

Pechtold: Kamer moet verantwoordelijkheid nemen

UpdateD66-leider Alexander Pechtold roept zijn collega's in de Tweede Kamer op om hun verantwoordelijkheid te nemen en, als het kabinet-Rutte valt, met een hervormingsakkoord te komen. 'Rechts moet zijn taboes op hervorming van de woningmarkt laten varen en links zijn taboes op de arbeidsmarkt', aldus Pechtold.

Dat zei de D66-leider gisteren in het tv-programma Pauw en Witteman. Hij ziet verkiezingen in juni nog niet gebeuren. Dat zou betekenen dat Nederland op z'n vroegst in oktober naar de stembus gaat. Pechtold: 'Neem als volksvertegenwoordiging nou eens je verantwoordelijkheid.' De sociaal-liberaal vindt het noodzakelijk dat de Kamer nu eindelijk impopulaire maatregelen neemt.

'Ik vind dat het kabinet met vuur speelt', zei Pechtold eerder. 'Onze rente loopt op, financiële markten houden ons in de gaten. De Kamer moet initiatief tonen en zelf bezuinigingen vastleggen. Dat is in 2006 en 2010 ook gebeurd. De Kamer moet laten zien dat Nederland bereid is te hervormen. Dat is dit kabinet niet.'

Demissionair kabinet-Rutte
PvdA-leider Diederik Samsom liet in Nieuwsuur weten geen zaken te willen doen met een demissionair kabinet-Rutte. Dat is volgens hem niet in het belang van het land. Hij hamert op verkiezingen, vindt een nieuw kiezersmandaat nodig, voor een nieuwe begroting.

'Met verkiezingen kunnen we nog in juni een nieuwe Tweede Kamer hebben en misschien hebben we dan ook nog wel op tijd een nieuwe regering om een begroting voor 2013 te maken', zei Samsom eerder vandaag. 'De verkiezingsprogramma's van alle partijen zijn door de ontwikkelingen verouderd. Nieuwe tijden vragen om nieuwe keuzes. Die zal ook de PvdA maken. Die nieuwe keuzes zullen we aan de kiezers moeten voorleggen.'

Arie Slob van de ChristenUnie roep premier Rutte op om zo snel mogelijk zijn conclusies te trekken. Slob nodigt Rutte 'voor de zoveelste keer' uit zijn crisisaanpak aan de Tweede Kamer voor te leggen en daar draagvlak te zoeken. De crisis vraagt om leiderschap en een breed gedragen aanpak, vindt hij. 'De ChristenUnie is bereid om in het landsbelang constructief mee te denken met een pakket van structurele hervormingen op het gebied van wonen, werken en zorgen. Deze crisis is te groot voor partijbelangen.'

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.