Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66) © ANP

Pechtold: Minder aandacht besteden aan circusklanten zoals Baudet

Het verdraaien van feiten en het ongeloofwaardig maken van de tegenstander winnen volgens Alexander Pechtold terrein in het politieke debat. ,,Het checken van feiten verliest aan waarde," zegt de D66-leider in een interview met het Nederlands Dagblad. Hij roept op om wat minder aandacht te besteden aan 'circusklanten' zoals Thierry Baudet (FvD).

Quote

Laten we wat minder aandacht besteden aan al die circusklan­ten die hier rondlopen

Alexander Pechtold

Als voorbeeld noemt hij uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders, die liefst de grenzen wil sluiten voor immigranten. Pechtold noemt dat een onuitvoerbaar idee. 

Ook veegt hij de vloer aan met wat hij noemt 'nepnostalgie', verwijzend naar een verzuchting van Wilders dat ,,vroeger - voor 1850 - alles beter was". ,,In ons koninkrijk waren er toen meer moslims dan nu, simpelweg omdat het grootste moslimland - het huidige Indonesië - er onderdeel van was," aldus Pechtold. ,,De levensverwachting was laag, er was geen enkele sociale voorziening, en tot 1848 was onze schatkist het privébezit van de monarch. Was het écht beter?"

Circusklanten

Volgens Pechtold gaat het in de politiek tegenwoordig te vaak alleen over ‘het laatste nieuws’. Hierdoor blijven echt urgente onderwerpen zoals de vluchtelingenproblematiek, klimaatverandering en de toekomst van Europa  liggen.

Dat wordt volgens de D66-voorman ook veroorzaakt door de aandacht die er in het parlement uitgaat naar Wilders en Baudet. Zij ontregelen volgens Pechtold het democratisch proces. ,,Laten we wat minder aandacht besteden aan al die circusklanten die hier rondlopen. Als het debat verwordt tot een verkleedpartij waaraan je in een legerkloffie meedoet, is dat pure armoe'', aldus de D66-leider in het Nederlands Dagblad. 

Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD)in legerpak tijdens het debat over het fatale ongeluk met Nederlandse militairen in Mali © ANP