Pedoclub Martijn gevaarlijk of alleen maar 'bah'?

De rechtbank in Assen buigt zich de komende 6 weken over de vraag of pedofielenvereniging Martijn een gevaar voor de samenleving is, of alleen een club die erotische verhalen op de website plaatst en waar pedo's over hun gevoelens kunnen praten. Vandaag hoorden drie rechters de voors en tegens van een verbod aan van het Openbaar Ministerie (OM) en de vereniging Martijn.

Het OM heeft de rechtbank gevraagd de vereniging, die sinds 1982 bestaat, te ontbinden en te verbieden. Volgens justitie vergoelijkt en verheerlijkt Martijn seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Kinderen en hun ouders moeten tegen Martijn beschermd worden, vindt het OM.

Vandaag bleek in Assen dat het OM vindt dat Nederland volgens eigen en internationaal recht verplicht is de vereniging te verbieden, ter bescherming van kinderen tegen seks met volwassenen.

De advocaat van Martijn, Bart Swier, denkt er heel anders over. Volgens hem kan de rechter niet tot ontbinding overgaan, omdat de vereniging niks strafbaars heeft gedaan. Individuele leden en oud-bestuursleden zijn wel veroordeeld voor onder meer bezit van kinderporno en ontucht met minderjarigen, maar dat heeft niks met de vereniging te maken, aldus Swier.

Het OM mag de activiteiten van Martijn en vooral artikelen op de website 'een hoog bah-gehalte' vinden hebben, dat wil nog niet zeggen dat de pedofielenvereniging verboden moet worden. Swier betoogde verder dat de vereniging niet aanzet tot strafbare feiten. 'Seks met kinderen wordt door Martijn niet gepropageerd. Dat het OM de ideeën en uitingen 'vies' vindt, is niet genoeg voor een verbod.'

In juni vorig jaar meldde het OM nog dat er geen aanknopingspunten waren voor strafrechtelijke vervolging van Martijn. Ook een verbod via de civiele rechter was toen niet mogelijk, aldus het OM. Nu zegt het OM dat Martijn pedofielen en daders van kindermisbruik de mogelijkheid biedt elkaar via internet en in de echte wereld te ontmoeten en materiaal en ervaringen uit te wisselen. Onder meer door deze vereniging kunnen volgens justitie potentiële kindermisbruikers een subcultuur, met eigen normen, waarden en regels, in stand houden en uitbreiden. Het OM noemt de veroordelingen van oud-bestuursleden in dit kader wel relevant.

De rechtbank doet op 27 juni uitspraak over het ontbindingsverzoek van het OM.