Volledig scherm
Marcel en Priscilla kregen steun van de bekende Hagenaar Henk Bres die de Tweede Kamer een petitie aanbood die opriep tot een verbod op pedofielenvereniging Martijn. Ongeveer 72.000 mensen, onder wie bekende Nederlanders, tekenden de petitie. © anp

Pedoclub verboden, strijders Marcel en Priscilla opgelucht

Het verbieden van pedofielenvereniging Martijn door de Hoge Raad heeft bij actievoerders Marcel en Priscilla uit Enschede geleid tot opluchting. Na zo'n vier jaar is hun strijd eindelijk gestreden.

Het verbod en de ontbinding van de pedofielenvereniging maakte veel emoties los bij Marcel en Priscilla. Hun inmiddels negenjarige dochtertje werd van haar eerste tot haar derde levensjaar misbruikt door buurman Geert B. Hij zou misbruiktips hebben gekregen van Martijn. 

Lijdensweg
De lijdensweg van Marcel en Priscilla is lang geweest maar duurt nog altijd voort, zegt letselschadeadvocaat Imme Drost die hen bijstaat. Naast het smartengeld voor hun dochtertje, kregen de ouders slechts een klein deel van hun materiële schade vergoed van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het Schadefonds is bedoeld om (ouders van) slachtoffers gedeeltelijk tegemoet te komen.

Ook bij de strafrechter konden ze voor het grootste deel van hun vordering niet terecht, zegt Drost. De wet biedt die mogelijkheid volgens hem simpelweg niet. Hij vroeg staatssecretaris Teeven om aanpassing van de wet. Die aanpassing lijkt er nu eindelijk aan te komen. 'Voor Marcel en Priscilla komt die wetswijziging helaas te laat,' zegt Drost. 

Blijdschap
Toch zijn Marcel en Prescilla volgens hem voldaan over wat ze bereikt hebben. 'Er is meer aandacht gekomen voor de vervolging van pedoseksuelen en bezitters van kinderporno. De Vereniging Martijn is verboden en ouders van toekomstige slachtoffers krijgen straks de mogelijkheid om hun schade via de strafrechter te verhalen.'

Blijdschap dus bij Marcel en Priscilla, maar ook de herinnering aan de gevolgen van het seksueel misbruik. De lichamelijke en seksuele integriteit van hun dochtertje werd ernstig aangepast. En tot op de dag van vandaag kampt het kleine meisje nog altijd met problematiek die uit het misbruik is voort gekomen. De herinneringen zijn pijnlijk: het leven van Marcel en Priscilla ligt sinds de ontdekking van het misbruik overhoop.

  1. Nathalie (31) laat kinderen slapen met Staffords: ‘Iedereen loopt met een boog om ons heen’
    PREMIUM

    Nathalie (31) laat kinderen slapen met Staffords: ‘Iedereen loopt met een boog om ons heen’

    Geen vechtmachines met een ontembare honger voor bloed, maar schattige allemansvrienden die niets liever willen dan knuffelen en kusjes geven. De 31-jarige Nathalie Reichart is als eigenaresse van twee Amerikaanse staffords helemaal klaar met het ‘irritante’ stigma dat op haar honden rust. ,,Mensen lopen met een boog om mijn hondjes heen, terwijl het de liefste dieren ter wereld zijn.”