Volledig scherm
Niemand wist dat de Sint een veroordeelde pedofiel was. © AD

Pedofiel 'leeft voor het sinterklaasfeest'

Een 45-jarige veroordeelde pedofiel kon jarenlang op grote schaal sinterklaasfeesten organiseren. En dat terwijl het kabinet zedendelinquenten fel op de hielen zit. Ook de regeling met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is niet waterdicht.

Het bestuur van de sinterklaasstichting wilde de man eigenlijk houden, omdat hij 'zo goed is in financiën'. Gisteren is toch besloten de 45-jarige voorzitter uit Rotterdam uit zijn functie te zetten. Aanleiding is de ophef die is ontstaan nadat hij een veroordeelde pedofiel bleek te zijn. In 2003 werd hij tot 4 jaar cel veroordeeld voor verkrachting en ontucht met vijf minderjarigen.

Drijvende kracht
Sinds 2011 organiseerde hij op grote schaal sinterklaasfeesten voor kinderen. In dat jaar was hij de drijvende kracht achter Sintercity, waarbij 500 kinderen uit opvanghuizen en asielzoekerscentra per trein naar Rotterdam werden gebracht voor een sinterklaasfeest op het cruiseschip ss Rotterdam.

De man was niet alleen de initiator van het treinfeest, de afgelopen jaren organiseerde hij tal van sinterklaasfeesten in het Rijnmondgebied. Bij het feest in 2011 ging hij verkleed als Zwarte Piet, vorig jaar speelde hij ook veelvuldig Sinterklaas.

Voor zijn Sint-werk had de 45-jarige man geen Verklaring Omtrent het Gedrag nodig, aangezien hij de kinderfeesten vanuit een eigen stichting organiseerde. Vóór zijn veroordeling werkte de pedofiel als klassenassistent op een mytylschool in Rotterdam en gaf hij leiding aan een scoutinggroep. Zijn slachtoffers waren kinderen die hij onder zijn hoede had. Terugkeer in deze functies was uitgesloten, want dan had hij een VOG moeten overleggen.

Ongewenst
Sjef van Gennip, directeur van reclassering Nederland, noemt het ongewenst dat veroordeelde zedendelinquenten op deze manier tóch in de buurt van kinderen komen. Dit vanwege het risico dat zij in herhaling vallen. Tegelijkertijd constateert Van Gennip dat de VOG geen handvatten biedt om dit te voorkomen. 'De verklaring is in eerste instantie bedoeld om mensen te screenen, zodat ze niet in beroepen terechtkomen waar ze niet thuis horen, zoals de kinderopvang. Maar het systeem is niet waterdicht. Hoe jammer ik dat ook vind. De VOG geeft geen garantie dat we alles kunnen tegenhouden. Het is verleidelijk om te roepen dat ook alle bestuursleden van stichtingen die zich bezighouden met kinderen een VOG moeten hebben, maar dat is ondoenlijk. Dat kun je nauwelijks controleren.'

Ook op het ministerie van Veiligheid en Justitie zien ze in de wet- en regelgeving geen mogelijkheid om veroordeelde zedendelinquenten op basis van de VOG overal te weren. 'Het doel van de VOG is niet om totale veiligheid te bieden. Het is een middel voor werkgevers om werknemers te checken,' laat een woordvoerder van staatssecretaris Fred Teeven weten.

Vanuit het ministerie zijn de regels voor de VOG versoepeld, zodat vrijwilligers bij sportclubs of de padvinderij makkelijker en goedkoper over het benodigde papiertje kunnen beschikken als ze aan de voorwaarden voldoen. 'Juist om het gebruik van de VOG te stimuleren en zo kindermisbruik te voorkomen.'

Vertrouwen
De sinterklaasstichting houdt ondertussen een rotsvast vertrouwen in de afgezette voorzitter. Ze zijn niet voornemens de aangekondigde Sinterklaasbezoeken te schrappen. ,,Deze man is vals veroordeeld,'' zegt een van de bestuursleden. 'Hij wordt zo kapot gemaakt, terwijl hij leeft voor het sinterklaasfeest.'