Volledig scherm
Al-Fourqaan moskee afgezet met zwarte hekken. © Rene Manders

Pegida blaast betoging bij moskee in Eindhoven af

De anti-moslimbeweging Pegida heeft de voor vanavond geplande betoging bij de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven afgeblazen omdat de gemeente Eindhoven te strikte voorwaarden aan de actie zou hebben gesteld. Dat heeft Pegida-voorman Edwin Wagensveld gezegd.

Quote

Het is toch te gek voor woorden dat dit nodig is als je tegen de islam demon­streert?

Edwin Wagensveld, Pegida-voorman

,,We gaan niet als apen in een kooi staan”, zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld stellig. Wagensveld stelt dat Pegida zou moeten betogen in een soort kooi met een 2 meter hoog hekwerk met daaromheen nog eens een afzetting. Ook zouden de betogers niet veel geluid mogen maken. ,,In zo’n situatie kan je niet demonstreren’', zegt Wagensveld. ,,Bovendien kregen we minder tijd om te betogen dan waar we om hadden gevraagd.’’

Volgens Wagensveld zijn er meer maatregelen genomen dan vooraf is afgesproken. ,,Dit is een schande!” De reden voor de strikte maatregelen is volgens Wagensveld duidelijk: ,,Men is bang dat wij worden aangevallen. Het is toch te gek voor woorden dat dit nodig is als je tegen de islam demonstreert? Hebben die linkse mensen gisteren ook onder politie begeleiding bloemen neergelegd omdat ze bang waren voor ons? Nee dus.”

,,Als er problemen zijn met de veiligheid dan moet je de mensen aanpakken van wie die dreiging uitgaat, niet de mensen die vreedzaam willen protesteren”, vindt hij. ,,We gaan gewoon een nieuwe melding indienen en kijken hoe de gemeente Eindhoven ermee omgaat. We hebben ons statement gemaakt.”

Wagensveld laat weten dat Pegida desnoods naar de rechter stapt om soepelere voorwaarden voor een betoging in Eindhoven af te dwingen.