Volledig scherm
Maurice de Hond © ANP

Peiling De Hond: 43 procent wil minder Marokkanen

Update43 procent van de Nederlanders wil 'liever' minder Marokkanen in ons land, 48 procent maakt het aantal niet uit. Dat valt op te maken uit een peiling onder 2500 mensen die Maurice de Hond afgelopen vrijdag heeft gehouden in opdracht van de PVV.

PVV-leider Geert Wilders vroeg op de avond van de verkiezingen van 19 maart aan zijn gehoor of dat meer of minder Marokkanen wilde. 'Minder, minder, minder!', scandeerden de aanwezigen. De gebeurtenis leidde tot grote commotie in de samenleving en talrijke aangiftes tegen Wilders.

De Hond deed onderzoek in opdracht van de partij, volgens een telefonische toelichting tegenover het ANP precies zoals hij zijn onderzoeken altijd verricht. Hij plaatste ook een verantwoording op zijn site. 'Juist gezien mijn positie vind ik dat ik bij partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer geen selectie mag toepassen, voor wie ik dat onderzoek wel of niet doe', aldus De Hond.

'Dat zoveel mensen geschokt waren door de wijze van optreden van Wilders op de avond van 19 maart jl begrijp ik zeker. Ik was dat ook. Maar laat men zich niet in slaap sussen door de vele - terecht - verontwaardigde reacties die daarop volgden? Want dit uitgevoerde onderzoek laat zien dat onder de oppervlakte een forse problematiek leeft', aldus De Hond.

Inhoud onderzoek
In het onderzoek werd de ondervraagden nog een drietal maatregelen voorgelegd. Voor het afpakken van het Nederlandse paspoort van criminelen met een dubbele nationaliteit is 76 procent. Voor het bevorderen van terugkeer van niet-westerse allochtonen is 65 procent. En voor een immigratiestop voor immigranten uit islamitische landen tekent 48 procent. Onder de aanhang van de PVV is bijna iedereen het met deze maatregelen eens, maar ook in de achterbannen van andere partijen zijn flink wat voorstanders van deze maatregelen te vinden. Bij die van D66 is dat overigens het minst.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.