Volledig scherm
Pakjes sigaretten in het schap bij een benzinepomp. © ANP

Peiling De Hond: meeste Nederlanders willen strafzaak tegen tabak

Meer dan de helft van de Nederlanders wil een strafzaak tegen tabak. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Het Openbaar Ministerie broedt al anderhalf jaar op diverse aangiftes wegens mishandeling die zijn ingediend tegen de vier grote tabaksproducenten in Nederland.

Uit de peiling van De Hond blijkt dat 54 procent van de Nederlanders wil dat justitie inderdaad tot vervolging overgaat. Scores van 70 procent en hoger zijn te zien bij aanhangers van politieke partijen PvdA, GroenLinks, 50Plus en Partij voor de Dieren. Onder PVV'ers is de steun voor een strafzaak het laagst: 42 procent.

Gezond

Anderhalf jaar geleden deden longkankerpatiënt Anne Maria van Veen en COPD-patiënt Lia Breed als eerste aangifte tegen de tabaksproducenten. Zij willen geen geld, maar willen dat de tabaksindustrie wordt vervolgd voor zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft. Diverse instanties, waaronder KWF, volgden het voorbeeld van Van Veen en Breed. En ook enkele gezonde, maar wel verslaafde rokers, deden inmiddels aangifte.

Afgelopen week deed ook het in kankerbestrijding gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek aangifte, waarmee de strafzaak tegen tabak wéér landelijk in het nieuws kwam. Tal van andere instanties overwegen nu datzelfde te doen.

De strafzaak tegen tabak richt zich op de sjoemelsigaret, de sigaret met gaatjes waarmee tabaksproducenten de wet zouden omzeilen en meer schadelijke stoffen in de sigaret weten te krijgen, dan is toegestaan. Zij zouden dat al vele jaren bewust doen en rokers daarmee dus met opzet schade toebrengen. Het Openbaar Ministerie wikt en weegt al vele maanden of ze de tabaksproducenten echt strafrechtelijk gaat vervolgen. Daarbij weegt de 'roep uit de maatschappij' ook mee. 

Strafrechtelijk

Mocht justitie besluiten de tabaksindustrie strafrechtelijk te vervolgen, zou dat voor het eerst in de wereld zijn. Wel zijn er civiele zaken tegen tabaksproducenten geweest.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.