Volledig scherm
D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. © ROBIN UTRECHT

Peiling: Pia Dijkstra favoriet als opvolger Pechtold

Wie o wie moet Pechtold opvolgen? Dat besluit valt dinsdag pas, maar in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond wordt D66-Kamerlid Pia Dijkstra het meest genoemd.

Pechtold kondigde gistermiddag op het partijcongres zijn vertrek aan. Wie gaat hem opvolgen? Komt er een fractieleider die ook de kar gaat trekken bij de volgende verkiezingen of kiezen de Democraten dinsdag een tussenpaus? 
Maurice de Hond legde potentiële kandidaten voor in zijn wekelijkse peiling. Als nieuwe fractieleider wordt Kamerlid Pia Dijkstra, architect van de donorwet, het meest genoemd (16 procent), al wordt in Den Haag getwijfeld of ze die ambitie heeft. Overigens heeft 42 procent van de ondervraagden geen voorkeur. 

Als mogelijke lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 staan andere namen bovenaan. Voormalig D66-Kamerlid en acteur Boris van der Ham (20 procent) wordt het meest genoemd, gevolgd door Sigrid Kaag (11 procent). Van der Ham ontpopte zich de afgelopen tijd tot kritisch partijlid, Kaag is nu minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 

Pechtold zelf gaat zich niet bemoeien met de opvolging, zei hij zaterdag: ,,Er zijn heel veel collega's die het aankunnen, het is aan de fractie om er een besluit over te nemen. Ik ga het podium af.'' 

Bekijk hieronder de beelden van Pechtold:

Volledig scherm
Boris van der Ham. © ANP Kippa