Volledig scherm
De PVV van Geert Wilders verliest na het vetrek van Hero Brinkman 4 zetels in de peiling van De Hond. © ANP

Peiling: PVV verliest 4 zetels, VVD weer de grootste

De PVV heeft in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond 4 zetels verloren in vergelijking met vorige week. Afgelopen week kreeg de gedoogpartner van het kabinet te maken met het vertrek van Hero Brinkman. In de peiling van vandaag staat de PVV op 21 zetels, dat zijn er 3 minder dan bij de laatste verkiezingen behaald. Brinkman heeft volgens de peiling te weinig steun om zelfstandig een zetel te behalen.

Regeringspartij VVD is in de peiling weer de grootste partij met 31 zetels, net zoveel als nu in de Tweede Kamer. Dat betekent voor de liberalen een winst van 2 in vergelijking met vorige week.

Toen was de SP nog de grootste met 30. Dat aantal, een verdubbeling van het huidige zetelaantal, scoren de socialisten nu ook. Regeringspartij CDA blijft onveranderd op flink verlies staan. De 13 zetels van vandaag zijn er 8 minder dan nu in de Kamer.

Opmars PvdA gestopt
Met de leiderschapsverkiezing krabbelde de PvdA de afgelopen week op in de peilingen. Vandaag is die opmars gestopt. De PvdA staat net als vorige week op 21 zetels, 9 minder dan het huidige zetelaantal.

In de peiling staat verder D66 op 15 (nu 10 in de Kamer), GroenLinks op 6 (10) en de ChristenUnie op 6 (5). SGP en de Partij voor de Dieren scoren zondag allebei 3 zetels, eentje meer dan nu in de Kamer. 50PLUS, niet in het parlement vertegenwoordigd, zou volgens de peiling een zetel behalen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Peiling
De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.