Volledig scherm
Jongeren in het asielzoekerscentrum in Ter Apel in 2016. © Robin Utrecht

Pendelbuskaartjes voor lastige asielzoekers Ter Apel straks verkocht door beveiligers

De kaartverkoop voor de pendelbus voor lastige asielzoekers in Ter Apel gaat geregeld worden door een beveiligingsbedrijf. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Al langer is er overlast van asielzoekers op de reguliere buslijn 73, tussen Ter Apel en Emmen. Het zou gaan om een klein groepje uitgeprocedeerde asielzoekers die weigeren te betalen, stennis schoppen en soms zelfs chauffeurs bedreigen. 

Vervoerder Qbuzz trok hierover al eerder aan de bel. Het ministerie van Justitie en Veiligheid besloot dat er een aparte pendelbus tussen het asielzoekerscentrum en Emmen moest komen, om de veiligheid te waarborgen en bewoners te ontzien. Die zou niet gratis mogen zijn, vond een meerderheid van de Tweede Kamer vorige maand. 

Qbuzz ging daarop met het COA om tafel, om te praten over de nieuwe buslijn. Volgens woordvoerder Michel van der Mark wordt nog overlegd hoe de kaartverkoop precies geregeld gaat worden en wat de prijs van een kaartje zal zijn. Wel is duidelijk dat een beveiligingsbedrijf de kaartverkoop gaat regelen. Van der Mark tegen Dagblad van het Noorden: ,,Wanneer de eerste bus rijdt, kan ik dus nog niet zeggen. Zeker is wel dat de kaartjes verkocht gaan worden in een gebouw op het asielcentrum. Het COA stelt dat beschikbaar, maar regelt de kaartverkoop zelf niet. Daar hadden we wel op gehoopt.’’

Dienstregeling

De bus zal stoppen nabij de ingang van het asielcentrum. ,,De asielzoekers die een kaartje hebben gekocht, kunnen daar instappen en worden dan naar Emmen gebracht. De pendelbus zal volgens een vaste dienstregeling rijden en zoveel mogelijk aansluiten op de vertrek- en aankomsttijden van de trein in Emmen.’’

De chauffeurs van Qbuzz zullen ook niet achter het stuur van de pendelbus zitten. Het vervoer wordt geregeld door het vervoersbedrijf Munckhof dat vaker werkt voor het COA. Munckhof besteedt het besturen van de asielbus weer uit aan Drenthe Tours.