Volledig scherm
Rotterdamse vestiging van V&D gaat niet meer open. © AD

Personeel V&D Rotterdam: Overname Kahn is geklapt

Personeelsleden van de Rotterdamse vestiging van de V&D hebben maandagochtend te horen gekregen dat de overname door Roland Kahn niet doorgaat. Medewerkers van de winkelketen moesten om negen uur op hun werk komen waar ze te horen kregen dat ze nog twee dagen mochten werken, maar dat het daarna voorgoed voorbij is.

Quote

Ik heb hier 47 jaar gewerkt. En morgen is het voorbij. We zagen het al aankomen. Als het eenmaal begint te rommelen, dan weet je het wel

Werknemer V&D
Volledig scherm
© ANP

,,We moesten hier vanochtend komen'', vertelt een medewerkster van de failliete winkelketen. Ze wil anoniem blijven, maar wil wel vertellen wat ze vanochtend te horen kreeg. ,,Boven hoorden we dat het niet gelukt is met de overname door Kahn. We hebben nog maar twee dagen werk. Maandag en dinsdag. Daarna hoeven we niet meer te komen.''

Twee collega's van de vrouw bevestigen de gang van zaken. ,,Ik heb hier 47 jaar gewerkt. En morgen is het voorbij'', vertelt een andere verkoper van de V&D. ,,We zagen het al aankomen. Als het eenmaal begint te rommelen, dan weet je het wel.'' Toch heeft hij al heel wat reorganisaties overleefd. ,,Om zo, een paar maanden voor mijn pensioen, op straat te komen, is niet fijn. Maar voor mijn jongere collega's vind ik het nog veel erger.'' 

'Niet geklapt'
De curatoren laten via woordvoerder Edwin van Wijk weten dat de onderhandelingen zeker niet definitief zijn geklapt. ,,Alle partijen zijn constant met elkaar in overleg, het is gewoon een enorm complexe puzzel. De bedrijfsleider van V&D Rotterdam is vanochtend net als andere vestigingsmanagers geinformeerd. Het kan zijn dat de boodschap niet helemaal goed is overgekomen bij het personeel."

Volgens Van Wijk willen wel degelijk veel verhuurders meewerken, maar is meer tijd nodig om alles rond te maken. Hij stelt dat alle V&D's komende dagen dicht blijven.  Een ingewijde rond de onderhandelingen vertelt dat verhuurders naast hun toppanden ook V&D-filialen in minder aantrekkelijke steden bij een deal met Kahn wil betrekken.

Zo heeft grootste V&D huurbaas IEF Capital panden als Amsterdam en Den Haag in bezit, maar ook het V&D filiaal in Beverwijk. Als de bewindvoerders en Kahn water bij de wijn doet heeft dat ook weer gevolgen voor de financiering. Ook huisbank ING moet dan weer zijn fiat geven.

Duidelijk is in ieder geval dat de V&D warenhuizen ook als een doorstart wél lukt nog weken gesloten kunnen blijven. ,,Alle filialen moeten dan weer bevoorraad zijn, ook dient het personeel met geheel nieuwe contracten worden aangenomen. Dat is een kwestie van minstens dagen en waarschijnlijk weken," zegt de bron.

Definitief
De sfeer bij de Rotterdamse vestiging van de V&D op het Beursplein is ondertussen gelaten. Normaal gaat de winkel om elf uur open, maar daar is nu geen sprake van. Aan de ramen hangt een briefje waar opstaat dat het faillissement definitief is. Ook bij de personeelsingang hangt een A4tje voor de leveranciers. 'Wegens omstandigheden is de Ontvangst Goederen gesloten. Er kunnen geen goederen worden afgehaald'.

Binnen zijn medewerkers van La Place en de V&D inmiddels aan het werk gegaan. Ze moeten de komende twee dagen inventariseren welke producten er in de vestiging aanwezig zijn en alle houdbare producten van La Place worden in grote blauwe containers gesmeten.

Bij de personeelsingang lopen twee stagiaires. Ze mogen naar huis want hun stage bij La Place is plots definitief afgelopen. De twee Rotterdamse meiden balen. ,,We moeten nu snel op zoek naar een nieuwe plek.'' Maar ze realiseren zich ook dat het voor hun collega's met een vaste baan bij de V&D nog veel erger is. ,,Zij zijn hun baan echt kwijt.''

Volledig scherm
© ANP

Vakbond
,,De sluiting is absoluut geen goed teken", zegt FNV-bestuurder Niels Suijker, die vanochtend om 10:00 door de curatoren werd geïnformeerd, samen met de Ondernemingsraad van V&D en collega-vakbond CNV. De FNV hoopt dat het later in de week alsnog goed komt, maar is ondertussen al meerdere personeelsavonden voor volgende week aan het plannen. ,,Stel dat er geen doorstart komt dan willen we het personeel dat zijn baan kwijt is goed voorlichten," zegt Suijker.

Bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders spreken al een kleine twee weken met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wil met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Probleem: hij moet overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden.