Volledig scherm
© anp

Persoonsgegevens op straat door datalek bij ziekenhuizen

Door een 'ernstige fout' zijn de gegevens van patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat komen te liggen. Daarover heeft het Belgische IT-bedrijf iGuana, verantwoordelijk voor het versturen van de databestanden, de ziekenhuizen maandag geïnformeerd.

Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers en dat de informatie 'niet bruikbaar is voor derden'. Bij een van de Nederlandse ziekenhuizen gaat het om gegevens van 4559 patiënten. Het gaat om patiëntnummer, naam, geboortedatum, geslacht, het specialisme en de locatie.

Bij het andere Nederlandse ziekenhuis kon een pdf-bestand met een technische beschrijving van software, waar ook screenshots in staan met de naam en het patiëntnummer van vijftig patiënten, door iedereen gedownload worden.

Menselijke fout
De consumentenrubriek Meldpunt bracht eerder al aan het licht dat het in Nederland gaat om het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. In het geval van het Belgische ziekenhuis gaat het volgens iGuana om onbruikbare gegevens.

Volgens het digitaliseringsbedrijf ging het mis door een menselijke fout, waardoor gebruik is gemaakt van een onbeveiligde webserver. Deze server is inmiddels offline gehaald.