Volledig scherm
© anp

'Persoonsverwisseling bij aanhouding republikein'

UpdateDe aanhouding van republikein Hans Maessen op de Dam, dinsdag vlak voor de balkonscène, was het gevolg van een persoonsverwisseling. Dat stelde de politie in Amsterdam woensdagavond in een verklaring. Maessen beschuldigt hen van liegen. 'De politie kent mij van haver tot gort', zegt Maessen in Nieuwsuur.

Volledig scherm
© anp

Maessen zou zijn aangezien voor de persoon over wie 'was afgesproken dat deze zou worden gevorderd de Dam te verlaten. De man werd aangesproken en gevorderd de Dam te verlaten. Toen hij weigerde te voldoen aan de vordering, is hij aangehouden. Maessen werd gevraagd zich te identificeren. Op de vraag waarom gaven de agenten geen antwoord. Nadat Maessen zijn rijbewijs had overhandigd, nam de politie hem mee om zijn rijbewijs op echtheid te controleren. Maessen zegt dat ze dit nooit hebben gedaan.

Ware reden
Maessen noemt het 'volstrekte nonsens' dat er sprake was van een persoonsverwisseling. In het televisieprogramma Nieuwsuur zei hij woensdagavond dat de politie in Amsterdam hem goed kende. Daar had hij ook voor gezorgd, omdat hij 'rustig' gebruik wilde maken van de vrijheid van meningsuiting. 'Ik heb een paar keer eerder op de Dam gestaan en heb een gesprek met de burgemeester gehad, men kende mij helemaal. Maessen weet niet wat de ware reden van zijn arrestatie is geweest, maar vreemd vindt hij het wel. 'Hier is de politie van Amsterdam overruled, maar door wie weet ik niet', zei hij. Maessen suggereerde dat 'een andere organisatie de arrestatie heeft gedirigeerd'.

Noord-Koreaanse toestanden
De politie zet op een rijtje wat er nu precies is gebeurd, zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Dat feitenrelaas komt volgens hem zo snel mogelijk naar buiten. Ook Van der Laan sprak van een persoonsverwisseling. Hij zei een beetje kwaad te zijn over complottheorieën die de ronde doen en ook over de vergelijking van het politieoptreden met Noord-Koreaanse toestanden. 'Dit is gewoon een ongeluk', aldus Van der Laan. 'Er is hier iets misgegaan.'

Schreeuw
Activiste Joanna, die naast Maessen stond, werd aangehouden omdat ze begon te schreeuwen. Volgens de politie werd ze opgepakt wegens verstoring van de openbare orde. 'Er is op dat moment geen afstemming geweest met het beleidsteam. De twee personen werden conform procedure naar een arrestantencomplex gebracht.'

Toen duidelijk werd dat de arrestaties onterecht waren, werden de twee vrijgelaten. De politie bood dinsdag al excuses aan.

Joanna werd eerder al aangehouden in Utrecht toen ze bij aankomst van toenmalig koningin Beatrix bij het Beatrixtheater een protestbord omhoog hield. De politie erkende toen ook dat dat niet had mogen gebeuren.