Volledig scherm
De gepeste homo uit Amersfoort bekijkt de reacties op zijn noodkreet op Facebook. © Marieke Henry/AD

Pesters van gevluchte homo Amersfoort niet in beeld

De weggepeste homo (27) uit de Amersfoortse wijk Liendert is het slachtoffer van verschillende losse groepjes pesters van wie een duidelijk signalement ontbreekt. Daardoor slaagt de politie er niet in hen op te pakken, zo verklaart ze tegenover het AD.

Volledig scherm
Een van de flats Arendshorst in de Amersfoortse wijk Liendert © Google Street View

Henk is naar eigen zeggen het slachtoffer van (doods)bedreigingen, discriminatie, scheldkanonnades, het bekogeld worden met stenen tijdens het uitlaten van de hond, het uit zijn handen trappen van boodschappentassen, beschadigingen aan zijn auto en andere pesterijen door 'een stuk of 30 tot 40 allochtone jongeren' uit de wijk. 

De politie zegt in 2011 de eerste meldingen te hebben ontvangen van de vanwege zijn geaardheid gepeste Amersfoorter. 'Vanaf dat moment zijn we met de zaak bezig geweest. Een wijkagent bezocht het slachtoffer thuis, besprak hoe hij er het beste mee om kon gaan, maakte afspraken met hem en vertelde dat er een signalement van de pesters moest komen,' zegt een woordvoerster.

Dat signalement ontbreekt volgens haar tot op de dag van vandaag. Dat heeft meerdere oorzaken, zegt ze. 'De meldingen van het slachtoffer kwamen van verschillende plekken: het woongebied, het winkelcentrum, bij horecazaken en in het recreatiegebied. Het gaat niet om één groep maar om verschillende zonder vaste plek of - samenstelling. Daardoor hebben we nooit een beeld gekregen van de daders, alle inspanningen ten spijt' verzucht de zegsvrouwe.

Wijkmanager
De politie werkte nochtans nauw samen met de wijkmanager en jongerenwerkers. Ook had de gepeste homo vaste aanspreekpunten voor zijn klachten, zegt de woordvoerster. 'Twee wijkagenten fungeerden als persoonlijke contactpersonen.'

De meldingen van het slachtoffer gingen meestal over discriminatie en bedreigingen. Eenmaal deed hij aangifte bij de politie. 'Wegens het leksteken van de banden van zijn auto,' weet de zegsvrouwe. Volgens haar kwamen in 2013 de meeste meldingen binnen van de gepeste Amersfoorter.

Henk woont sinds augustus op een schuiladres in het centrum van Amersfoort. De gemeente regelde de tijdelijke woonruimte voor hem. Eind deze maand loopt het huurcontract af. De twintiger vreest dat hij terug moet naar de wijk Liendert omdat de gemeente nog geen definitieve oplossing heeft gevonden voor zijn probleem. Daarom lanceerde hij zijn noodkreet op Facebook, waarover het AD gisteren berichtte.

Gemeente
De gemeente Amersfoort wil niet zeggen of ze inmiddels een oplossing vond voor Henk. 'Daarover doen wij nu en ook in de toekomst geen mededelingen,' verklaart woordvoerder Herman Wiersema tegenover het AD.  

Wethouder van Integratie Cees van Eijk verklaarde gisteren dat de gemeente 'een nieuw perspectief' zoekt voor het slachtoffer van de pesterijen. Dat kocht vijf jaar geleden een appartement in de bewuste wijk en zegt het niet te kunnen verkopen omdat hij dan met een restschuld blijft zitten en in de schuldsanering terechtkomt.