Peter R. de Vries staat op dodenlijst voortvluchtige topgangster

UpdateDe voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi (41) uit Vianen heeft opdracht gegeven om Peter R. de Vries te liquideren. Dat hoorde de misdaadverslaggever enkele weken geleden. ,,Ze wilden me eerst niet vertellen om wie het ging. Daar ben ik boos om geworden.”

Peter R. de Vries kreeg van politie en justitie te horen dat hij op de dodenlijst staat van de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. ,,Dit vanwege kritische uitspraken over hem”, zo maakt de misdaadverslaggever bekend in een tweet. ,,Iedereen die wat wil proberen, is bij deze gewaarschuwd.”   

De Vries heeft het nieuws tegen de zin van de politie en het OM naar buiten gebracht. ,,Zij waren daar niet enthousiast over, maar ik hoop het zo stuk te maken. Als je een bank wilt overvallen en op de radio hoort dat de politie er van weet, dan denk je sneller: laat ik het maar even niet doen.” 

Volledig scherm
Peter R. de Vries © ANP

‘Hoog gespeeld’

In eerste instantie wilden politie en het OM De Vries niet laten weten wie er achter de moordopdracht zat. ,,Daar ben ik boos om geworden. Als beoogd slachtoffer heb ik toch het recht om te weten waar ik op moet letten, en met wie ik wel of niet moet afspreken? Daarom heb ik het hoog gespeeld. Ik heb geëist dat ik zou horen om wie het ging. Dat is mij vervolgens verteld.”

De voortvluchtige Ridouan Taghi, die onder andere in verband wordt gebracht met de aanslag op het pand van De Telegraaf In Amsterdam-Westpoort, bedreigde ook misdaadverslaggever John van den Heuvel. Die hoorde dat naar eigen zeggen van de mensen die hem beveiligen. De misdaadjournalist wordt dag en nacht in de gaten gehouden door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Van den Heuvel publiceerde veel over de voortvluchtige crimineel. Zoveel dat Taghi het kennelijk genoeg vond. 

Volledig scherm
Ridouan Taghi © Politie

Meest gezochte crimineel 

Ridouan Taghi staat sinds maart vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst van het Openbaar Ministerie (OM). Dat beschouwt hem als de leidende figuur in de Nederlandse onderwereld. Het OM heeft hem officieel gekoppeld aan vier moorden in het Utrechts-Amsterdamse criminele milieu maar ze gaat ervan uit dat hij zeker twintig moorden op bestelling heeft laten plegen.

Kroongetuige Nabil B. uit Utrecht wees Taghi en Said Razzouki, die eveneens op de Nationale Opsporingslijst staat, aan als opdrachtgevers voor een reeks liquidaties.

Er is 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van Taghi.