Petra en Dimitri en hun zoon Benjamin in Singapore,
Volledig scherm
Petra en Dimitri en hun zoon Benjamin in Singapore, © Privéfoto

Petra en Dimitri weten hoe zo'n app voelt: ‘Het geeft rust, je hoort het vanzelf als er iets mis is’

Een app die je waarschuwt als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Of later blijkt te hebben gekregen. Het klinkt als Big Brother in je nek, maar het geeft wel enige rust, vertellen Petra en Dimitri Haddeman. Zij wonen in Singapore en daar is de app al enige tijd in gebruik. 

Het kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest, zei minister Hugo de Jonge vanavond. Precies zo'n app wordt al enige tijd in de overvolle stadstaat Singapore gebruikt. Hoewel het kleine Aziatische land (met bijna 6 miljoen inwoners) vanaf vandaag ook in een soort ‘intelligente lockdown’ zit (nog wel iets minder streng dan hier), houden ze de coronacrisis tot nu toe beter in de hand dan Nederland. Onder meer dankzij die app.

Petra en Dimitri Haddeman (46 en 47) emigreerden zeven jaar geleden naar Singapore en vertelden onlangs op deze site al kort over de app waar de Jonge nu ook aan wil. ,,De app wisselt anoniem telefoonnummers uit,” aldus Dimitri. ,,Dat gebeurt automatisch via de bluetooth van de telefoon als je met iemand een praatje maakt en per ongeluk te dichtbij komt. Als een van die personen besmet blijkt te zijn, of later wordt besmet, kijken ze in zijn of haar telefoon en zien ze meteen met wie die persoon allemaal contact heeft gehad. Als ik dus een praatje maak met iemand die later besmet blijkt te zijn of later het coronavirus oploopt, krijg ik dus automatisch een waarschuwing. Of een bericht dat ik twee weken in quarantaine moet blijven.”

Quote

Als ik een praatje maak met iemand die later besmet blijkt te zijn, krijg ik dus automa­tisch een waarschu­wing


De app helpt de strenge overheid in Singapore snel te achterhalen wie besmet is en eventuele andere besmette personen snel te isoleren. Over de privacy maakt het al jaren in Singapore wonende stel zich weinig zorgen. ,,Al worden de telefoonnummers via deze app wel anoniem uitgewisseld,” vertelt Dimitri.

In de kiem smoren

De app is in Singapore slechts een van de maatregelen waarmee het kleine land probeert besmettingshaarden in de kiem te smoren. Volgens Petra en Dimitri is het installeren van de app niet verplicht. Zij hadden hem overigens wel snel op hun telefoon gezet. Het belangrijkste voordeel is de rust die het geeft. ,,Wat ik fijn vind aan al die maatregelen: je hóeft je niet gek te maken over de vraag wie er allemaal besmet zijn en of je het zelf hebt,” aldus Dimitri. ,,Of je zorgen te maken als je per ongeluk met iemand in contact bent geweest, of diegene misschien besmet is en of jij dan ook besmet bent. Je wordt niet gek, je hoort het wel. Je krijgt vanzelf een waarschuwing. Niet alleen als die persoon besmet was, maar ook als die een week later besmet blijkt te zijn.”

Vrijwillig

De privacybelangenorganisatie Privacy First reageert overigens kritisch op de plannen voor een mobiele anti-corona-app. ,,Zo’n app kan hooguit anoniem en vrijwillig, maar nooit verplicht”, schrijft de organisatie op Twitter. ,,En zelfs ‘vrijwillig’ zijn er nog talloze risico’s en mogelijke bezwaren.”

Digitale hulp bij het beteugelen van het coronavirus wordt op meer plekken al ingeroepen. De verspreiding van het coronavirus gaat ook te snel om op de klassieke, handmatige manier met contactonderzoeken in kaart te brengen, concludeerden onderzoekers van de Oxford Universiteit vorige week: ,,Een app kan de epidemie onder controle helpen krijgen, als er tenminste genoeg mensen gebruik van maken”, schreven de onderzoekers in een artikel in tijdschrift Science. ,,Door gericht aanbevelingen te doen kan de uitbraak onder controle worden gebracht zonder massale lockdowns.” 

De app kwam vandaag aan bod bij de persconferentie: