Volledig scherm
Het onderzoek van de politie bij de woning in Kekerdom. © ANP

'Petter was teleurgesteld in verloop driehoeksverhouding'

Politiechef en drugsdealer Jan Petter bracht zichzelf en twee anderen in september van dit jaar om het leven in zijn woning in Kekerdom. Een kille afrekening, zo lijkt het. Uit het rapport van de Rijksrecherche blijkt dat politiechef Petter er een enorm dubbelleven op nahield.

Volledig scherm
Hoofdofficier van justitie John Lucas (R) en de korpsbeheerder en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. © anp

Recherchechef Jan Petter (59) is een ervaren politieman. Gedreven, geliefd bij collega's.  Verslaafd aan de spanning is hij, aan zijn werk. Buiten zijn snelle politieleven heeft hij de rust gevonden in het plaatsje Kekerdom, waar hij samen met zijn vrouw een vrijstaand huis heeft gekocht. Ze krijgen twee dochters, één zoon. Maar het huwelijk strandt in 2010.

Kort daarvoor heeft Petter een blonde, slanke sportinstructrice leren kennen. Het klikt meteen met de Brabantse Inge Kee, 47 jaar. Hoewel ze al een vriend heeft op wie ze stapelverliefd is, René van de Wijdeven. Inges vrienden snappen niets van die relatie. René staat bekend als een fraudeur. Hij levert prima werk als onder meer betonbouwer, maar bedondert tegelijkertijd zakenpartners en sjoemelt met Poolse werknemers. Meer dan eens moet hij zelfs voor de rechter komen.

Inge en René wonen dan nog in Rosmalen. René is streng, niemand mag aan zijn vrouw komen. Behalve Jan Petter. Voor de buitenwereld is de politieman slechts bevriend met het stel.

Maar in werkelijkheid is hij hun minnaar. René is niet vies van seks met mannen. De seksafspraakjes in Rosmalen monden uit in een heuse driehoeksverhouding. Maar de fraude van René achtervolgt hem. Hij krijgt geldproblemen. De huurachterstand is zo groot, dat Inge en hij hun huis in Rosmalen uit moeten. Eind 2011 verhuizen ze naar Millingen aan de Rijn, naar het huis van een andere agent, een vriend van Jan, die zijn woning niet verkocht krijgt.

Volledig scherm
Inge Kee en René van de Wijdeven.

'Jan wilde groter zijn dan hij was,' blikt hoofdofficier van justitie John Lucas terug. 'Hij wilde de schuld op zich nemen, hij voelde een enorme zorgplicht vanwege hun driehoeksverhouding.' Petter steunt zijn sekspartners met flinke bedragen, het zal oplopen tot zeker 60.000 euro.

Om de geldproblemen het hoofd te bieden, gaat Jan Petter een dubbelleven leiden. De drugsbestrijder wordt drugscrimineel. In 2011 zetten de drie een hennepplantage op in Petters huis, 224 planten om te oogsten en te verkopen. En, zo blijkt later, er is meer. In de woning liggen 186 xtc-pillen, daarnaast ghb en amfetaminen.

Het lijkt een briljant plan. Wie verwacht zoiets in de woning van een agent? Ex-undercoveragent Petter kent als geen ander de ongeschreven regels van de drugshandel.

Toch gaat het mis, de relatie loopt stuk. Terwijl de hennepplanten bijna klaar zijn voor de derde oogst, klapt Jan Petter op een dag zijn laptop open. Hij schrijft brieven, afscheidsbrieven.

Na alles wat hij gedaan heeft voor Inge en René - het geld, de drugs - laat het stel hem vallen. Zo voelt hij het. Het is over en uit met de driehoeksrelatie. Waarom is onduidelijk. Jaloezie? Drie is te veel? Het blijven vraagtekens.

Wat wel helder is: Petter is teleurgesteld in het 'verloop van de driehoeksrelatie', omschrijft hoofdofficier Lucas. Petter kan het niet verkroppen. Kennelijk zijn de gevoelens zo sterk, dat hij niet meer verder wil leven.

Op zaterdag 8 september om 10.03 uur hebben de drie voor het laatst telefonisch contact. Waar het gesprek over gaat, is onduidelijk. Maar buren in Millingen aan de Rijn zien rond datzelfde tijdstip Inge en René in allerijl hun huis verlaten. De twee haasten zich naar de Weverstraat in Kekerdom, naar het huis van Jan Petter. Er vindt geen worsteling plaats. Wel klinken er opeens acht schoten.

Zondagmorgen begint de hond van Petter te janken. Niet veel later staat de straat vol met politieauto's. De rechercheurs die de zaak onderzoeken, kijken elke dag weer op van de ontdekkingen die ze doen. Petter, de ooit zo geliefde agent, blijkt met zijn dubbelleven als crimineel verstrikt te zijn geraakt in zijn eigen driehoeksverhouding.