Volledig scherm
De tot nu toe onbekende aquarel is ongeveer vijf bij drie centimeter. © Nationaal Archief

Piepklein schilderijtje van Mesdag ontdekt

Het Nationaal Archief heeft een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het gaat om een vroeg werk, dat niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en niet eerder is beschreven. Dat heeft het archief donderdag meegedeeld.

Volledig scherm
Het liefdesgedichtje achterop © Nationaal Archief
Volledig scherm
De entree van het Het Nationaal Archief in Den Haag, de grootste openbare archiefinstelling in Nederland. © ANP

De aquarel toont een riviergezicht en is slechts 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde schreef hij een gedicht. Mesdag maakte het werk in juli 1854.

Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek, spreekt van een unieke vondst. Een van de medewerkers vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag.

Gedichtje
Het gedichtje dat achterop staat doet volgens Gerrits vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn aanstaande bruid Sientje van Houten, waarmee hij in 1856 trouwde. De boodschap van het gedichtje is: 'elke keer als je naar dit schilderijtje kijkt, zal je aan me denken.' 

Mesdag is vooral bekend van het enorme cilindervormige panoramaschilderij. Panorama Mesdag is ongeveer 14 meter hoog en heeft een omtrek van 120 meter. Het schilderij laat een vergezicht zien op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen.

Vrijdag is het honderd jaar geleden dat Mesdag overleed.