Piet blijft zwart bij de meeste sinterklaasintochten
Sinterklaascomités door heel Nederland zijn de voortdurende discussie over Zwarte Piet beu. Omdat het de lol uit het feest haalt én omdat het soms leidt tot bedreigingen. ,,Het wordt steeds gekker", zegt Marc Schultheis van het comité dat jaarlijks de intocht in Haarlem organiseert.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit de tweede Grote Pietenatlas (zie de kaart hierboven) van het AD en de aangesloten regionale kranten.
Uit een inventarisatie onder 289 lokale Sinterklaascomités blijkt duidelijk dat Piet ook dit weekend bij de intocht van de Sint nog meestal een traditionele Piet is. 241 intochtcomités melden dat Piet bij hen dit jaar zwart of (donker) bruin is. Dikke lippen en grote oorbellen zijn vaak al wel verdwenen. Hier en daar duiken wat nieuwe kleurpieten op.
In 21 gemeenten lopen er ook andere kleuren Pieten of roetveegpieten, bloemenpieten en stroopwafelpieten mee. Het zijn vooral steden en gemeenten in het westen van het land. In 2 gemeenten (Amsterdam, Heemstede) lopen er voor het eerst helemaal geen Zwarte pieten meer mee. Daarmee lijkt er, na weer een jaar vol pieten-discussie, nog weinig veranderd.
Uit de eerste Grote Pietenatlas van deze krant (in 2015) kwam ook naar voren dat het overgrote deel van de intochtcomités hun pieten zwart of bruin schminkten.
Agressie
Veel comités zijn het gesteggel over Zwarte Piet beu. ,,Wij distantiëren ons van deze discussie, groeten Zwarte Piet", meldt het intochtcomité in Hoogeveen. Den Helder stelt: ,,We gaan met Zwarte Piet of anders niet". 25 comités reageerden (nog) niet op de vraag welke kleur Piet dit weekend bij hen heeft. Sommigen omdat ze de ontwikkelingen in het Sinterklaasjournaal, dat woensdag begon, af wilden wachten. Anderen omdat ze bang zijn voor bedreigingen in het uit de bocht gegierde pietendebat.
Marc Schultheis van het intochtcomité in Haarlem kreeg in 2014 talloze dreigmails toen hij besloot naast Zwarte Pieten ook Bloemenpieten mee te laten lopen. ,,En je hoort dat er steeds meer agressie richting intochtcomités is. Het wordt steeds gekker."
Het beeld dat uit de Grote Pietenatlas naar voren komt: er is een kloof tussen een (kleine) Randstedelijke voorhoede en de rest van Nederland. Waar Amsterdam en RTL dit jaar Zwarte Piet helemaal in de ban doen en minister Asscher pietenliefhebbers oproept zich daarin te schikken, voelt de regio die behoefte niet. Mogelijk veranderen enkele plaatsen nog van kleur schmink als het Sinterklaasjournaal daar aanleiding voor geeft.
Roetveegpieten leveren ook nog een ander bezwaar op: kinderen kunnen makkelijker herkennen wie er voor Piet speelt. Zeker in kleinere plaatsen is dat een argument. Maar ook in de Randstad zoekt een ondernemer 'onbekende roetveegpieten'.
,,Aangezien Zwarte Piet in veel gemeenten onder vuur ligt, genieten mensen met een lichte huidskleur de voorkeur", staat in de advertentie in Het Parool. ,,Ik denk dat de autoriteiten te ver voor de muziek uit lopen", zegt historicus Han van der Horst, die veel over Zwarte Piet publiceerde. ,,Dat komt omdat ze gewend zijn aan 'polderen'. Het zoeken van een oplossing waarin iedereen zich dan in moet schikken. Maar Nederland zoekt steeds vaker de confrontatie in plaats van de polder. "
Van der Horst ziet in de opmerkingen van Asscher 'een poging het volk te beschaven'. ,,Ze zijn aan het opvoeden, maar dit is de 21e eeuw. Zo makkelijk laten we ons niet meer opvoeden. Ik denk dat dit mislukt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onroerendezaakbelasting flink omhoog, of valt het mee?
De onroerendezaakbelasting die huiseigenaren aan gemeenten betalen gaat dit jaar met gemiddeld 5,3 procent omhoog, noteert Vereniging Eigen Huis, die eerder al via een petitie aandacht vroeg voor de forse percentuele stijging. Waar komt die stijging vandaan? Vijf vragen en antwoorden. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Grote drukte in Vondelpark, park opnieuw op slot
De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark vanmiddag tijdelijk afgesloten omdat het er opnieuw te druk is. Dat gebeurde gisteren ook al. -
PREMIUM
75 jaar Boekenbal: dansende schrijvers, dronken dichters en rondsjokkende BN’ers
Dit jaar zou het boekenbal zijn 75ste editie beleven. Ronald Giphart, zelf ‘minimaal tien keer’ te gast op dit schrijverscarnaval, dook in de archieven en vond een grote hoeveelheid memorabele relletjes. Zo was het in 1970 hommeles door een loslopend varkentje. -
GROTE PIETATLAS
Onderzoek in 262 gemeenten: Piet blijft zwart
Ondanks alle discussie verandert Zwarte Piet nauwelijks van kleur. Dat blijkt uit de Eerste Grote Pietatlas, een uitgebreid onderzoek van deze krant in 262 gemeenten. In 86 procent van de gepeilde gemeenten blijft hij tijdens komende intocht zwart of bruin. Slechts 6 procent introduceert nieuwe varianten.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Review
De Amazon Echo nader bekeken: een halfbakken introductie in Nederland
Amazon maakte zijn Alexa-stemassistent eind vorig jaar beschikbaar voor de Nederlandse markt, samen met de introductie van 4e generatie Amazon Echo en Echo Dot slimme speakers. Daarmee krijgt Google eindelijk concurrentie, al valt te betwijfelen of Amazon een serieus gevaar vormt.