Volledig scherm
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. © ANP

Pieter van Vollenhoven onder vuur na ’domme’ tweet over Assen: ‘Goed voorbeeld van burgerarrest’

Op Twitter wordt met verbazing gereageerd op een tweet van Pieter van Vollenhoven over de gebeurtenissen in Assen, waar zaterdag een 32-jarige man om het leven kwam na een confrontatie met buurtbewoners. In zijn tweet, die Van Vollenhoven gisteren verstuurde, noemt hij de actie van de vijf buurtbewoners ‘een goed voorbeeld van burgerarrest’.

Van Vollenhoven is voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), lid van het Koninklijk Huis en voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). ‘Natuurlijk moet de doodsoorzaak worden onderzocht, dat zou bij de politie ook gebeuren. Maar burgermoed spreekt de SMV in principe aan’, schrijft Van Vollenhoven.

‘Dat meent u niet’

Hoewel de tweet gisteren is verstuurd, leidt die ook vandaag nog tot vele verbaasde reacties. ‘Er is iemand door omgekomen! En het misbruik is ook nog hoogst onzeker’, zegt iemand. Een ander merkt op: ‘Dat meent u niet. Een doofstomme en waarschijnlijk onschuldige man is gedood.’

‘Ze hadden om hem heen kunnen gaan staan, insluiten, hem met geen vinger hoeven aanraken‘, aldus een kritische lezer van de tweet, waarop 240 commentaren zijn geplaatst. ‘Daarbij: u veroordeelt de dode impliciet al voor iets, waarvan we niet eens weten òf het wel is gebeurd. Niet erg kies’, voegt zij toe.

Volgens een woordvoerder van Stichting Maatschappij en Veiligheid is het onterecht dat Van Vollenhoven ‘zoveel lelijkheid‘ over zich heen krijgt. ,,Als je het bericht van meneer Van Vollenhoven heel goed leest, dan zie je dat hij het artikel een goed voorbeeld van burgerarrest vindt, en niet zozeer de gebeurtenissen. Ik weet zeker dat hij het niet zo heeft bedoeld, al heb ik hem nog niet kunnen spreken. Hij is altijd heel zorgvuldig en zit zo zeker niet in elkaar.”

Assen

De vijf mannen gingen de confrontatie met de 32-jarige man aan omdat ze hem verdachten van een zedendelict met een 4-jarig meisje op een speelplaats in de woonwijk. Zondagavond besloot de politie hen vrij te laten. Ze blijven wel verdachte van betrokkenheid bij zijn dood. Of er sprake was van een zedendelict wordt nog onderzocht door de politie.

De uitspraken van Van Vollenhoven krijgen ook bijval: 94 mensen hadden de tweet tot dinsdag halverwege de middag geliket.

Richtlijnen

Richtlijnen van de politie over het burgerarrest schrijven voor dat iemand die wordt aangehouden, overgedragen moet worden aan de politie. “Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat”, meldt de politie ook op haar website.

In onze Ochtendshow to go spraken wij vanochtend de burgemeester van Assen over het incident. Bekijk hieronder de beelden: